
26 maart 2022 | Dierennieuws
Gorilla Ajabu
Lees verder
Gorilla Bokito en zijn familie zijn voor veel bezoekers een vast onderdeel van hun bezoek. Op 14 maart 2016 werd hij 20 jaar. Bokito is van een slungelige puber uitgegroeid tot een gespierde en evenwichtige zilverrug. Hij is een echte familieman die het leuk vindt om met de kleintjes te spelen. Bokito leidt de harem van vrouwtjes en jongen. Met zijn indrukwekkende verschijning zorgt hij voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden.
Geboorte
Op 11 februari 2022 werd onverwacht een Westelijke laaglandgorilla geboren. Het jong is zeer welkom maar was niet gepland. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit het Europese fokprogramma (EEP). Lees meer >
!! De soortgenoten van Bokito in het wild worden met uitsterven bedreigd. Help de gorilla ’s en lever je oude mobieltje (s) in bij het gorilla-verblijf >
Spreekbeurt over (mens)apen?
Voor kinderen die een spreekbeurt over (mens)apen doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie, fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren >
Gorilla’s leven in sociale groepen van zo’n 5 tot 30 dieren. Aan het hoofd van een familiegroep staat een volwassen man, de ‘zilverrug’. Hij heeft een harem van een aantal vrouwtjes en is de vader van alle jongen. Binnen de familiegroep is een duidelijke rangorde; elke gorilla kent zijn plaats.
Bokito is uitgegroeid tot een uitstekende leider en vader. Met zijn indrukwekkende verschijning zorgt hij voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden. Hij bemoeit zich niet met de opvoeding van de kleintjes maar bepaalt wel de spelregels in de groep.
Bokito werd in Berlijn door zijn verzorgers grootgebracht en heeft daardoor een ongebruikelijke kijk op mensen. Van nature zijn gorilla’s bang voor water. Een geïrriteerde Bokito liet echter zijn angst varen, sprong over de gracht. De gevolgen werden helaas wereldnieuws. Andere gorilla’s zullen dit niet wagen door een combinatie van angst voor water en ontzag voor mensen. Het verblijf is daarna aangepast.
Er zijn 2 soorten gorilla’s met ieder 2 ondersoorten:
1) Westelijke gorilla (Gorilla gorilla)
- Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)
- Cross-River laaglandgorilla (Gorilla gorilla diehli)
2) Oostelijke gorilla (Gorilla beringei)
- Berggorilla (Gorilla beringei beringei)
- Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)
Zie je een gorilla in een dierentuin, dan is het bijna altijd de westelijke laaglandgorilla.
Diergaarde Blijdorp doet mee aan het Europees fokprogramma (EEP) van de gorilla. Daardoor zorgen we dat er goede, gezonde gorillagroepen blijven bestaan in de Dierentuinen die aan dit programma meedoen. Het stamboek wordt bijgehouden in Frankfurt. Daar wordt gezegd welke dieren er jongen mogen krijgen met elkaar. Welk dier het beste in welke groep in welke dierentuin past.
Diergaarde Blijdorp steunt een natuurbeschermingsproject in Congo Brazzaville: Mbeli Bai Study. Jij kunt ook je steentje bijdragen door je oude mobieltje in Blijdorp in te leveren: natuurbehoud door recyclen. Kijk op www.diergaardeblijdorp.nl/mobieltjes-voor-gorillas/
In het wild wonen westelijke laaglandgorilla's in regenwouden in het westen van Kameroen, Guinea, Gabon, Congo en Equatoriaal Afrika.
In 1999 kregen de gorilla’s als buitenverblijf een prachtige gorilla-heuvel tegenover buitenspeeltuin Oewanja Kinderjungle. Wat heb je als gorilla nodig op een buitenverblijf? Rotsen, klimbomen, heuveltjes en schuilhutten die in de winter verwarmd zijn en koel in de zomer. Zijn ze buiten niet te bewonderen, ga dan naar hun binnenverblijf in de de linker-flank van de Rivièrahal (gezien vanaf voorplein Rivièrahal).
TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.