Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

gorilla

gorilla

Gorilla Bokito en zijn familie zijn voor veel bezoekers een vast onderdeel van hun bezoek. Op 14 maart 2016 werd hij 20 jaar. Bokito is van een slungelige puber uitgegroeid tot een gespierde en evenwichtige zilverrug. Hij is een echte familieman die het leuk vindt om met de kleintjes te spelen. Bokito leidt de harem van vrouwtjes en jongen.  Met zijn indrukwekkende verschijning zorgt hij voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden.

Geboorte

Op 11 februari 2022 werd onverwacht een Westelijke laaglandgorilla geboren. Het jong is zeer welkom maar was niet gepland. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit het Europese fokprogramma (EEP). Lees meer >

!! De soortgenoten van Bokito in het wild worden met uitsterven bedreigd. Help de gorilla ’s en lever je oude mobieltje (s) in bij het gorilla-verblijf >

Spreekbeurt over (mens)apen?

Voor kinderen die een spreekbeurt over (mens)apen doen, is er een coole spreekbeurtkist om de spreekbeurt nog leuker te maken. Dit is geen kant en klare spreekbeurt, maar bevat informatie,  fotomateriaal en voorwerpen om te laten zien zoals bv. voedsel, stukjes huid, bot. Klik hier voor meer info en reserveren > 

Latijnse naam
Gorilla gorilla gorilla
Ik ben een
zoogdier
Gewicht
man tot 180 kg, vrouw zo’n 90 kg
Hoogte/lengte
man met gestrekte benen zo’n 1.25 tot 1.75 meter, vrouw tot zo’n 1½ meter
Maximale leeftijd (wild)
30 à 40 jaar
Aantal jongen per keer
1 jong per keer
Zwanger
ongeveer 8 maanden
Volwassen met
mannetje 10 jaar, vrouwtje 8 jaar
Voedsel in het wild
kruiden (wilde selderie), bladeren, loten en merg van takken, boomschors, vruchten
Let op:
Alle getallen zijn gemiddelden van metingen in het wild.
Bedreigingsniveau
Niet
Bijna bedreigd
Bedreigd
Zeer bedreigd

3 maanden

Na deze periode heeft een jong geleerd om op moeders rug mee te 'rijden'

2 soorten

Er zijn 2 soorten gorilla’s met ieder 2 ondersoorten

12 jaar

Vanaf deze leeftijd kan een mannetje leider van een groep worden

sociale groep

Gorilla’s leven in sociale groepen van zo’n 5 tot 30 dieren. Aan het hoofd van een familiegroep staat een volwassen man, de ‘zilverrug’. Hij heeft een harem van een aantal vrouwtjes en is de vader van alle jongen. Binnen de familiegroep is een duidelijke rangorde; elke gorilla kent zijn plaats.

Bokito

Bokito is uitgegroeid tot een uitstekende leider en vader. Met zijn indrukwekkende verschijning zorgt hij voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden. Hij bemoeit zich niet met de opvoeding van de kleintjes maar bepaalt wel de spelregels in de groep.
Bokito werd in Berlijn door zijn verzorgers grootgebracht en heeft daardoor een ongebruikelijke kijk op mensen. Van nature zijn gorilla’s bang voor water. Een geïrriteerde Bokito liet echter zijn angst varen, sprong over de gracht. De gevolgen werden helaas wereldnieuws. Andere gorilla’s zullen dit niet wagen door een combinatie van angst voor water en ontzag voor mensen. Het verblijf is daarna aangepast.

2 soorten en 2 ondersoorten

Er zijn 2 soorten gorilla’s met ieder 2 ondersoorten:

1) Westelijke gorilla (Gorilla gorilla)
- Westelijke laaglandgorilla (Gorilla gorilla gorilla)
- Cross-River laaglandgorilla (Gorilla gorilla diehli)

2) Oostelijke gorilla (Gorilla beringei)
- Berggorilla (Gorilla beringei beringei)
- Oostelijke laaglandgorilla (Gorilla beringei graueri)

Zie je een gorilla in een dierentuin, dan is het bijna altijd de westelijke laaglandgorilla.

Fokprogramma

Diergaarde Blijdorp doet mee aan het Europees fokprogramma (EEP) van de gorilla. Daardoor zorgen we dat er goede, gezonde gorillagroepen blijven bestaan in de Dierentuinen die aan dit programma meedoen. Het stamboek wordt bijgehouden in Frankfurt. Daar wordt gezegd welke dieren er jongen mogen krijgen met elkaar. Welk dier het beste in welke groep in welke dierentuin past.

Help gorilla's

Diergaarde Blijdorp steunt een natuurbeschermingsproject in Congo Brazzaville: Mbeli Bai Study. Jij kunt ook je steentje bijdragen door je oude mobieltje in Blijdorp in te leveren: natuurbehoud door recyclen. Kijk op www.diergaardeblijdorp.nl/mobieltjes-voor-gorillas/

Waar woont de gorilla?

In het wild wonen westelijke laaglandgorilla's in regenwouden in het westen van Kameroen, Guinea, Gabon, Congo en Equatoriaal Afrika.

Elke middag doen de gorilla’s een middagdutje.
Kleintjes klemmen zich vast aan het haar op de buik van moeder. Als ze ouder zijn, rijden mee op de rug.
De baas heeft een zilverkleurige vacht op zijn rug
Help de gorilla’s en lever je oude mobiel in via de verzamelbakken bij het gorillaverblijf.
Ze eten ook graag twijgen en bladeren

gorilla's in Blijdorp

In 1999 kregen de gorilla’s als buitenverblijf een prachtige gorilla-heuvel tegenover buitenspeeltuin Oewanja Kinderjungle. Wat heb je als gorilla nodig op een buitenverblijf? Rotsen, klimbomen, heuveltjes en schuilhutten die in de winter verwarmd zijn en koel in de zomer. Zijn ze buiten niet te bewonderen, ga dan naar hun binnenverblijf in de de linker-flank van de Rivièrahal (gezien vanaf voorplein Rivièrahal).

TIP:
Gebruik de Blijdorp-app met de interactieve plattegrond. Daarin vind je eenvoudig de dieren, platen, speelplekken, restaurants, toiletten etc. Maak je eigen route langs je favoriete dieren of volg een vaste route langs bv de Blijdorp-toppers. Ook vind je in de app interessante weetjes over een groot aantal dieren, monumenten en planten.

Even voorstellen

 • Bokito
  Geboren
  1996
  Herken je aan
  De grootste en meest gespierde gorilla. Hij is van onzekere puber veranderd in een zelfverzekerde zilverrug. Met zijn indrukwekkende verschijning zorgt hij voor rust in de groep en een veilig klimaat voor alle familieleden.
 • Tamani
  Geboren
  1993
  Herken je aan
  Heeft een wat rimpeliger gezicht en zit vaak met haar hand aan haar oor. Moeder van Thomas, Thirza, Tuena, Tonka en Thabo. Tamani is gek op eten. Ze vist zelfs af en toe, met haar grote vingers, het eten uit de mond van de kleintjes. Ze is gek op Bokito en flirt graag met hem.
 • Aya
  Geboren
  1995
  Herken je aan
  Heeft opvallende onderlip. Ze is grof gebouwd en loopt vaak op haar achterbenen. Moeder van Adira, Ayba en Aybo. Ze is erg slim en alphavrouwtje van de groep (hoogste in rang). Gaat pas naar binnen als alle dieren binnen zijn.
 • Ayba
  gorilla Ayba
  Geboren
  2010
  Herken je aan
  Heeft een platte neus en is in haar koppige periode. Ze roffelt op haar borst, vaak in de buurt van Bokito, en probeert hoe ver ze kan gaan. Dochter van Bokito en Aya.
 • Tonka
  Geboren
  2012
  Herken je aan
  Deze peuter lijkt erg op moeder Tamani. Heeft een langwerpig gezicht. Ze is dol op haar vader en dat is wederzijds. Ze kan alles uithalen met Bokito en komt er goed mee weg. Kijkt graag naar het spel tussen Nasibu en Bokito.
 • Aybo
  Geboren
  2014
  Herken je aan
  Geboren in december 2014. Moeder is Aya.
 • Thabo
  gorilla Thabo scharrelt in het gras
  Geboren
  2015
  Herken je aan
  Geboren in april 2015. Moeder is Tamani
 • Ajabu
  gorilla geboren, 10e nakomeling van Bokito
  Geboren
  2022
  Herken je aan
  Geboren 11 februari 2022. Moeder is Aya, vader Bokito

Video's