Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 17:00 uur geopend

Organisatie

Reactie naar aanleiding van artikel NRC

De NRC heeft vandaag (30 december) een artikel gepubliceerd over Diergaarde Blijdorp, waarin de financiële situatie aan de orde wordt gesteld. Delen in het artikel zijn onjuist of liggen in de praktijk genuanceerder.

2017 was een goed jaar voor Blijdorp: de Diergaarde hoopt uit te komen op ruim 1,4 miljoen bezoekers en een hogere omzet t.o.v. 2016. Natuurlijk is er in 2017 een aantal investeringen gedaan om aantrekkelijk te blijven voor onze bezoekers, zoals het vernieuwde koraalgebied in het Oceanium en een eigentijds à la carte restaurant. Mede hierdoor is onderaan de streep een negatief resultaat geboekt. We hebben goed zicht op de cijfers en zijn bezig de bedrijfsvoering te optimaliseren. We dienen hierbij de juiste prioriteiten in de uitgaven aan te brengen.

Tijdelijk is er op managementniveau gebruik gemaakt van ingehuurde capaciteit die nu grotendeels is ingevuld door vaste medewerkers. Het genoemde bedrag voor de inhuur van interimmers bevat onder andere ook de vele medewerkers die op tijdelijke basis, met name in het hoogseizoen, worden ingehuurd. Er is geen sprake van overschrijding van de Balkenende-norm, zoals in het artikel wordt gesuggereerd.

We zien 2018 vol vertrouwen tegemoet en gaan door met het verbeteren van de Diergaarde met o.a. de ontwikkeling van het Oceanium. De komende jaren staat Blijdorp voor een aantal uitdagingen op het gebied van onderhoud van rijksmonumenten en de installaties van het Oceanium. Daarvoor wil Blijdorp partnerships aangaan met bedrijven en de gemeente.

Voor meer informatie over het afgelopen jaar en de verwachtingen voor volgend jaar verwijzen we naar het persbericht.

Algemene informatie Diergaarde Blijdorp

Doelstelling:

Diergaarde Blijdorp inspireert mensen samen te werken om de aarde, die we delen, te beschermen.

Diergaarde Blijdorp is lid van:

  • NVD (Nederlandse Vereniging van Dierentuinen)
  • EAZA (European Association of Zoos and Aquaria)
  • WAZA (World Association of Zoos and Aquariums)
  • NVBT (Nederlandse Vereniging van Botanische Tuinen)
  • IABES (International Association of Butterfly Exhibitors & Suppliers)

Een stukje geschiedenis

036riviera+papegaaiIn 1856 huurden twee spoorwegbeambten, de heren van den Bergh en van der Valk, een spoortuintje in de Rotterdamse binnenstad om hun verzameling exotische vogels onder te brengen. Deze hobby groeide uit tot de oprichting ‘De Rotterdamsche Diergaarde’ in 1857. De eerste directeur was Henri Martin, oorspronkelijk leeuwentemmer van beroep. Geleidelijk breidde de dierentuin zich uit. Een groot apenhuis, roofdierengebouw, vogelhuis, reptielenhuis en vele andere dierverblijven verrezen en de verzameling dieren en planten groeide.

21 rijksmonumenten van S. van Ravesteyn, klik hier >

In 1937 besloot het gemeentebestuur van Rotterdam dat de Diergaarde uit het stadscentrum moest wijken voor stedelijke bebouwing. Het jaar erop begon men met de bouw van de nieuwe Diergaarde ‘Blijdorp’, genoemd naar de polder Blijdorp, waar de tuin nog steeds gehuisvest is. Architect Sybold Van Ravesteyn kreeg de opdracht voor het ontwerp. Blijdorp werd hiermee een van de eerste tuinen ter wereld die in zijn geheel door één architect ontworpen was. Toen de overgang in volle gang was, bombardeerden de Duitsers de binnenstad en daarmee ook de Diergaarde. De chaos was enorm en vele dieren overleefden het bombardement en de vuurzee niet. Voor zover mogelijk werden de overlevende dieren overgebracht naar Blijdorp, waar men nog volop bezig was met de bouw van de nieuwe tuin. Op 7 december 1940 werd de nieuwe Diergaarde officieel geopend.