Ga naar belangrijkste inhoud

De oostelijke zwarte neushoorn is één van de grootste dieren van Afrika. Door zijn indrukwekkende hoorn en een topsnelheid van wel 55 kilometer per uur blijven de meeste roofdieren ver uit de buurt. Toch zijn deze hoorns één van de belangrijkste redenen dat het aantal neushoorns in de afgelopen eeuw hard is afgenomen. Daarom helpt Diergaarde Blijdorp om dit ernstig bedreigde hoefdier te beschermen tegen uitsterving.

Diceros bicornis michaeli
Levensduur

ongeveer 45 jaar

Hoogte

Schouderhoogte: ongeveer 1,6 meter

Lengte

Lengte: ongeveer 2,9 - 3,75 meter

Gewicht

800 - 1300 kg

VoedselBladeren en takken
Zwanger15 – 16 maanden
Volwassen met4 - 6 jaar voor koeien, 7 - 9 jaar voor bullen
Aantal jongeren per keer1
Ik ben eenZoogdier
Let op580 dieren leven er nog in het wild
Bedreigingsniveau
Ernstig bedreigd

In veel landen in Azië wordt gedacht dat de hoorns van neushoorns helende krachten hebben. Maar de hoorn is gemaakt van keratine, waar ook onze nagels en ons haar van zijn. Het heeft dus geen medische eigenschappen. Toch leveren de hoorns veel geld op via Aziatische markten. In de bewaakte natuurgebieden waar de neushoorns leven komen daarom steeds vaker gewelddadige, goed georganiseerde stroperij-bendes om neushoorns af te schieten en de hoorns mee te nemen. Bescherming van deze gebieden is essentieel om de zwarte neushoorn te behouden.

Om oostelijke zwarte neushoorns te beschermen in het wild, steunt Diergaarde Blijdorp de Save The Rhino Foundation. Deze organisatie zet zich in voor het wereldwijde behoud van neushoorns en hun leefgebied. Eén van hun initiatieven is de Rhino Dog Squad in Kenia, een speciaal getraind hondenteam om stropers en illegale goederen, zoals hoorns, op te sporen. Met deze speurhonden zijn niet alleen de neushoorns, maar ook de lokale bevolking beter beschermd tegen misdaad. Dankzij dit hondenteam is het aantal gestroopte neushoorns fors afgenomen.

De oostelijke zwarte neushoorn is te vinden in Kenia en Tanzania. Ook in Rwanda is een populatie uitgezet. Vroeger kwam deze ondersoort ook nog verder noordelijk voor, tot aan de grens met Egypte. Oostelijke zwarte neushoorns leven vooral op savannes en struiksavannes, waar genoeg bladrijke planten groeien om te eten.

Om te helpen bij het voortbestaan van de oostelijke zwarte neushoorn, draagt Diergaarde Blijdorp bij aan het Europese populatiemanagement programma. Maar het fokken van neushoorns voor een reservepopulatie heeft ook uitdagingen. Zwarte neushoorns hebben bijvoorbeeld vaak last van een te hoog ijzergehalte in het bloed. Dat kan de voortplantingsorganen beschadigen. Daarom werkt Diergaarde Blijdorp samen met hogescholen, universiteiten en andere dierentuinen om de oorzaak van dit probleem te vinden.

De oostelijke zwarte neushoorns in Blijdorp hebben elk hun eigen perk, omdat ze het grootste deel van de tijd alleen doorbrengen. Ze hebben hier elk een schaduwplek en een voedselkooi, waar de verzorgers takken en rozenbladeren in leggen. Omdat zwarte neushoorns vrij schrikachtige dieren zijn, is hun binnenverblijf niet toegankelijk voor bezoekers. Zo hebben ze een veilige plek om uit te rusten.