Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

geschiedenis zwarte neushoorn

De allereerste jonge neushoorn in Rotterdam was Laura, een zwarte neushoorn, die op 29 augustus 1960 werd geboren. Onder de hoede van moeder Sonny groeide zij op tot een gezonde neushoorn. Eenmaal volwassen verhuisde ze naar de dierentuin van Dublin in Ierland. Daar werd zij zelf ook moeder. Doordat haar vader Meru plotseling overleed en er geen vervanger voor hem gevonden kon worden, verhuisde moeder Sonny naar Arnhem. Hier leefde nog een eenzame mannelijke zwarte neushoorn. Zo kwam een einde aan de veelbelovend begonnen fok met zwarte neushoorns. Laura is de eerste zwarte neushoorn die in Nederland is geboren.

Zwarte-neushoornjong Laura (foto: Blijdorp-archief)

zwarte neushoorns terug

Alle vijf de neushoornsoorten zitten in het nauw: hun voortbestaan is allesbehalve zeker. Ook voor de eens zo talrijke zwarte neushoorns ziet de toekomst er somber uit. Dat gegeven, plus het mooie succes van Laura, maakte in Blijdorp de wens almaar groter om de zwarte neushoorns een handje te helpen. De restauratie van de Dikhuidenvleugel in 2013 maakte het mogelijk om het voormalige olifantenverblijf om te bouwen tot neushoornverblijf voor drie zwarte neushoorns: een stier en twee koeien. Zij hebben elk een dubbele stal en een eigen deel van het buitenterras tot hun beschikking.

In overleg met de stamboekhouder voor de zwarte neushoorn (ook wel puntlipneushoorn genoemd) werden er drie dieren uitgekozen en naar Rotterdam verhuisd. Geen van drieën had zich al voortgeplant en ook de stier Vungu had zich nog niet ‘bewezen’.

Vungu en Naima in actie

AL SNEL SUCCES

De eerste dekking van Vungu en Naima was meteen raak, zo bleek uit bloedonderzoek. Naima werd in december 2017 moeder van een dochter Mara. Drie jaar later, op de verjaardag van Vungu (8 nov), kreeg zij een tweede jong met Vungu, een mannetje.
Elke jonge zwarte neushoorn is van belang, want in sommige delen van Afrika zijn deze neushoorns al volledig verdwenen. In zuidelijk Afrika leven nog wel enkele duizenden zwarte neushoorns, maar zij worden met veel geweld achterna gezeten om hun waardevolle hoorns. Die worden als medicijn vermalen of dienen als statussymbool. Hun aantallen nemen drastisch af.