Update 19 februari 2022:
Okapi Mayala voelt zich aardig thuis in het Congo-gebied. Inmiddels wandelt ze ook al rond in de tweede binnentuin (het verblijf dat je links ziet als bezoeker). Als ze hier gewend is én het weer beter is, mag Mayala ook op avontuur in het buitengebied. Ze verblijft bij haar moeder M’buti. De luzerne en rozenblaadjes eet ze al goed mee, maar in de brokjes en pulp heeft ze nog geen interesse… Wil je meer weten over deze bedreigde diersoort? Snuffel eens in het dossier.
Update 29 december:
Okapietje Mayala is erg voortvarend. Normaal gesproken blijven jonge okapi’s een lange periode na hun geboorte op een veilige plek in de stal. Mayala liep al snel rond en volgt haar moeder M’buti goed. Daarom hebben de verzorgers besloten om haar kennis te laten maken met de binnentuin. Nieuwsgierig liep ze rond en ging ze op verkenning. Ook maakte ze hier en daar al een klein drafje. Wanneer moeder en dochter in de kraamstal zijn, kun je hen live volgen via de webcams.
Update 8 december 2021:
Het is een vrouwtje! De verzorgers hebben haar Mayala genoemd, naar een plaats in Afrika nabij de rivier Kongo, aan de grens van de Democratische Republiek Congo. In het noordoosten van deze republiek leven okapi’s in het Ituriwoud, waar Blijdorp het Okapi Conservation Project steunt. Klik hier voor meer info >
22 november 2021: Geboortebericht
Okapi M’buti is zondag 21 november om 12:15u bevallen van een jong. Moeder en jong maken het goed. M’buti is een ervaren moeder, dit is haar derde jong. Vader is Ngwani. De kleine blijft de komende weken voorlopig in de stal. Okapi’s zijn ‘nestblijvers’. Net als in het wild laat de moeder haar jong ook achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. De eerste tijd brengen okapi-jongen hun dagen vooral slapend en drinkend door. Via de webcams kunnen bezoekers binnenkort meegluren in de kraamkamer.
Okapi’s zijn verwant aan giraffen en worden ook wel bosgiraffen genoemd. Ze komend alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door stroperij, houtkap en politieke instabiliteit. De dieren zijn ook een beetje mysterieus: het zijn de laatst ontdekte grote zoogdieren. Pas rond 1900 zijn ze bij toeval ontdekt in het regenwoud van Congo. De Engelse bestuursambtenaar Harry H. Johnston kreeg een stukje fluweelachtige huid met strepen in handen. Hij kreeg het via de pygmeeën die het dier al kenden en op hem jaagden. Johnston dacht eerst met een zebra van doen te hebben, een half jaar later ontdekten wetenschappers dat het echt om een heel nieuwe diersoort ging.
Blijdorp historie
Blijdorp heeft een lange geschiedenis met okapi’s. In 1957 ontving Blijdorp de eerste twee okapi’s en in 1960 werd het eerste jong geboren. Na Parijs, Antwerpen, Chicago en New York was Blijdorp de vijfde tuin ter wereld waar een gezonde okapi ter wereld kwam en vrijwel probleemloos opgroeide. Toch ging dit niet vanzelf want okapi’s zijn niet makkelijk om te verzorgen. Het zijn gespecialiseerde bladeters die erg gevoelig zijn voor darmparasieten. Ook daarna zijn er regelmatig jongen geboren en inmiddels is het Rotterdams bloed goed vertegenwoordigd in de huidige okapi-populatie in Europa en Amerika.
Natuurlijk verblijf
In 2015 kregen de okapi’s een nieuw, ruim binnen- en buitenverblijf dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp. Het wordt nu bewoond door drie volwassen vrouwtjes, een mannetje en de pasgeboren telg. De okapi’s leven hier samen met diverse vogelsoorten. Het verblijf is ingericht met planten uit hun natuurlijke leefomgeving.