Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
31 oktober 2017

ZELDZAME OKAPI GEBOREN IN BLIJDORP: TWEEDE OKAPIJONG IN JUBILEUMJAAR

Update 20-12-2017: Mboshi verkent nu regelmatig het binnenverblijf en maakt kennis met zijn fans. Als hij in de stal is, is hij te zien op de webcams.

Afgelopen zaterdag is in Diergaarde Blijdorp een okapi geboren van moeder M’buti en vader Ngwani. Een prachtig cadeau voor het 160-jarig Jubileum van de Diergaarde. Het is een hengstje en heeft van de verzorgers de naam Mboshi gekregen. Dit is het eerste jong van M’buti. Dat maakte het best een beetje spannend maar de bevalling verliep gelukkig voorspoedig. Binnen een uur kon het kleintje staan en had hij al gedronken.

Het is de tweede okapigeboorte dit jaar in Diergaarde Blijdorp. Precies 6 maanden eerder (op 13 mei) kreeg Kamina een jong, Gerrit genaamd. Gerrit is in feite een jonge oom van de nieuwgeborene. Kamina is dit jaar zowel moeder als oma geworden.

De kleine blijft nog achter de schermen in de stal en is niet voor bezoekers te zien. Pasgeboren okapi’s zijn ‘nestblijvers’. De moeder laat ze achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zorgen. De jonkies brengen de dagen slapend en drinkend door. Via de webcams op de site en de Blijdorp-app kan iedereen wel een kijkje nemen in de kraamkamer: diergaardeblijdorp.nl/okapi.

De dracht duurde in totaal ca. 15 maanden. Voor dierentuinen blijven okapi’s bijzondere en zeldzame bewoners. Blijdorp kent een lange historie met okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Toen was er nog niet veel bekend over deze mysterieuze diersoort. Okapi’s zijn pas begin vorige eeuw voor het eerst ontdekt door Europeanen. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting.

In maart 2015 betrokken de okapi’s een geheel nieuw verblijf dat uniek is in de dierentuinwereld. Het is een van de grootste okapi-verblijven van Europa. De okapi’s leven in Blijdorp samen met Afrikaanse vogels tussen planten die ook in hun natuurlijk leefgebied voorkomen. Het nieuwe onderkomen is een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

De bedreigde okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd. Deze schuwe diersoort komt alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Okapi Conservation project in Congo.

filmpje geboorte en eerste stapjes