Steun ons zodat we dit kunnen blijven doen
Wil jij meer weten over de bedreigde Maleise tapir? Snuffel eens in het dierdossier >
Update 15 januari 2022
Krissy volgt moeder Pooh goed, ook als ze een rondje door het binnenbad in Taman Indah maakt. Na een kleine aarzeling stapt ze toch het water in…
Update 6 januari 2022
Tapirtje Krissy groeit hard… De dierverzorgers hebben haar gewogen en ze is binnen 3 maanden meer dan 70 kilo aangekomen; ze weegt nu 82 kilo! Ze drinkt nog steeds bij moeder Pooh, maar eet ook al veel mee. Inmiddels beginnen ook haar strepen en vlekken van haar vacht te vervagen. Dit is normaal vanaf 3 maanden. Dierverzorger Krista maakte deze foto’s.



Update 26 oktober 2021:
Tapir Krissy is vandaag voor het eerst in het buitenverblijf geweest. Ze volgt haar moeder Pooh goed en hobbelt lekker rond. Toen Pooh het bad inging, volgde zij haar ook. Ze zwom meteen al een rondje achter moeder aan. Verzorgers Krista en Denya maakten deze leuke beelden. Tapirs kunnen goed zwemmen. Ze gebruiken hun slurf onder water als snorkel. Helaas worden ze erg bedreigd in hun voortbestaan, vooral door het verdwijnen van het oerwoud. In het wild leven Maleise tapirs in Myanmar, Thailand, Cambodja en op Sumatra. Moeder en dochter zullen bij gunstige weersomstandigheden vaker buiten zijn.
Update 9 oktober 2021:
Vandaag is het tapirtje precies één week oud! Inmiddels heeft ze ook een naam; Krissy. Een mooie verwijzing naar verzorger Krista, die je wellicht kent uit de serie ‘Het echte leven in de dierentuin’. Het jong is bruin met witte strepen. Na zo’n drie maanden beginnen de strepen en vlekken van haar vacht te verbleken en al binnen zes maanden zijn die vrijwel helemaal verdwenen. Wanneer kom jij Krissy bewonderen?
Persbericht 4 oktober 2021
Op zaterdagavond 2 oktober is een Maleise tapir geboren in Diergaarde Blijdorp, na een draagtijd van ruim 400 dagen. De bevalling verliep voorspoedig. Het kalf stond al snel op de benen en drinkt goed. Pooh is een ervaren moeder en dat is goed te merken. Ze is de rustigheid zelve. Dit is haar derde jong. Het blijkt een vrouwtje en de verzorgers bedenken nog een mooie naam voor haar.
Als alles goed blijft gaan, kunnen bezoekers vanaf morgen op kraamvisite bij moeder en jong. Vader Tygo speelt geen rol bij de opvoeding want tapirs leven solitair. Houd de Blijdorp-site en social media in de gaten voor verdere ontwikkelingen. Een jonge tapir is bruin met witte strepen. Na zo’n drie maanden beginnen de strepen en vlekken van zijn vacht te verbleken en al binnen zes maanden zijn die vrijwel helemaal verdwenen. Dan heeft het jong net zo’n zwart-witte vacht als zijn ouders. Met zo’n 3 jaar zijn ze volwassen.
In Nederland is de Maleise tapir alleen in Diergaarde Blijdorp te zien. In Europa zijn er 24 Europese dierentuinen, aangesloten bij de EAZA (Europese Dierentuinenorganisatie), waar de Maleise soort is te vinden.
Eerst oefenen
In de tv-serie ‘Het echte leven in de dierentuin’ die deze zomer elke zaterdag op NPO1 was te zien, speelden het tapirstel Pooh en Tygo een hoofdrol. De nog jonge tapirman maakte voor het eerst kennis met een vruchtbaar vrouwtje en was nog niet erg bedreven in het liefdesspel. Na een tijdje oefenen, viel het kwartje en toen vond er een geslaagde paring plaats. Dit jong is het resultaat.
Zeer bedreigde diersoort
Het jong is zeer welkom want tapirs worden erg bedreigd in hun voortbestaan, vooral door het verdwijnen van het oerwoud en in mindere mate door de jacht voor het tapirvlees. In het wild leven Maleise tapirs in Myanmar, Thailand, Cambodja en op Sumatra. Ze zijn vooral ’s nachts actief en struinen dan in hun eentje door het oerwoud op zoek naar lekkere blaadjes en gevallen fruit. Op heel Sumatra wordt het aantal resterende Maleise tapirs geschat op hooguit 2000. Dat lijkt nog veel, maar het benodigde biotoop voor de dieren is dermate versnipperd dat de tapirs steeds meer moeite hebben met het vinden van een partner. De toekomst voor deze tapirs ziet er niet erg rooskleurig uit.
De Maleise tapir is de grootste van de vier soorten tapirs met een gewicht van 280 tot 400 kilo. Heel kenmerkend voor deze soort is de witte ‘deken’. De andere drie tapirsoorten zijn duidelijk kleiner en leven in Amerika: de Baird’s tapir in Midden-Amerika, de wol- of bergtapir in de Andes en de laaglandtapir in Brazilië. Die laatste is het vaakst in dierentuinen te zien, terwijl de bergtapir in geen enkele Europese dierentuin meer vertegenwoordigd is.