Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend
leeuwtjes voor het eerst in binnenverblijf
Dierennieuws
22 november 2018

DRIE ZELDZAME AZIATISCHE WELPJES TE BEWONDEREN

ONTDEK MEER OVER DE WELPJES

Donderdag 22 november mochten de drie zeldzame Aziatische leeuwenwelpjes voor het eerst het binnenverblijf verkennen. Drie maanden lang verbleven zij met moeder Lalana achter de schermen in de kraamkamer. Via de webcam kon publiek ze volgen. Vanaf vandaag zijn ze dus voor het eerst live te bewonderen! De welpjes zijn meestal te zien tussen 12 en 14 uur, afhankelijk van de weersomstandigheden.

De welpjes, geflankeerd door moeder, bekeken voorzichtig maar heel nieuwsgierig de nieuwe omgeving. Door de ramen van het verblijf zagen zij de drie volwassen leeuwen buiten lopen. Moeder Lalana liet duidelijk en luid horen dat de volwassen dieren niet te dichtbij mochten komen, ondanks het glas ertussen. Lalana is voor het eerst moeder. Zij pakt haar nieuwe rol goed op door de jongen te beschermen.

Het nestje is extra waardevol voor het Europese fokprogramma en het voortbestaan van deze bedreigde diersoort. Leeuw Aapel, afkomstig uit Singapore Zoo, zorgt voor ‘vers bloed’ en genetische variatie. De leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 600 exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan 20 Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje!

Dit voorjaar maakte Lalana voor het eerst kennis met leeuw Aapel en de twee leeuwinnen Bente en Churchilla. Lalana is in april 2010 geboren in Planckendael (België) waarna ze verhuisde naar Krakau (Polen). Omdat zij eerder nog geen jongen heeft gehad, hoopte de stamboekhouder dat zij in Blijdorp wel voor nakomelingen zou zorgen. En dat is nu dus gelukt! Leeuwinnen werpen doorgaans hun eerste nestje op drie- à vierjarige leeftijd. Lalana is ruim acht jaar. De komende periode zullen de welpjes geïntroduceerd worden aan de groep: eerst aan vader Aapel, daarna aan de twee andere vrouwtjes. De verwachting is dat de familie compleet is rond de kerstvakantie.

De Aziatische leeuwen zijn sinds 2015 ondergebracht in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruim en groen buitengebied. Dit is het eerste nestje in het nieuwe leeuwenverblijf.