Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Zeeschildpaddenproject op St. Eustatius

Zeeschildpadden worden wereldwijd bedreigd door vervuiling, illegale handel, bijvangst, opwarming van de aarde en het verdwijnen van stranden waar de eieren worden gelegd.

Bescherming van broedplekken
Afgelopen jaren zijn, door een extremer klimaat met orkanen, veel eieren van zeeschildpadden verloren gegaan in de golven van de Atlantische Oceaan. Diergaarde Blijdorp ondersteunt het natuurbehoudsproject St. Eustatius National Parks Foundation (STENAPA). Zij coördineren o.a. een project om verhoogde, overdekte broedplekken te maken op rustige delen van het strand. Men kan hier de eieren die gelegd zijn op minder veilige plekken naartoe brengen. Door de nesten te overdekken zijn ze beschermd tegen de hitte die ontstaat door het vulkanische zand. Zo gaan embryo’s niet verloren en kunnen ze veilig uitkomen.

Schildpadden volgen
Om de zeeschildpadden in het gebied beter te beschermen zijn ze door STENAPA uitgerust met zogenaamde “PIT tags” (Passive Integrated Transponder). Hiermee kan men het gedrag van de schildpadden volgen en gerichte maatregelen nemen ter bescherming van de dieren.

Lever je plastic flesje in
Sinds maart 2019 staat er in Blijdorp een recyclemachine in het restaurant de Lepelaar en in het Jungle Café bij speeltuin Biotopia. Hier kunnen bezoekers hun plastic flesjes inleveren. Voor ieder ingeleverd flesje maakt onze frisdranken leverancier Vrumona een bijdrage over ten gunste van het project van STENAPA. De donatie die via de inlevermachines wordt gerealiseerd gebruikt men om een speciaal apparaat aan te schaffen waarmee je de PIT tag kan uitlezen.