STEUN ONZE DIERENTUIN: WORD EEN BLIJDORPERT
In Diergaarde Blijdorp is een zeer bedreigde Antilliaanse leguaan uit het ei gekropen, een heuglijk moment voor het internationale fokprogramma waar Blijdorp een belangrijke rol in speelt. Op 15 mei 2018 kwamen vier jonge Antilliaanse leguanen vanuit Sint-Eustatius naar Rotterdam: twee vrouwtjes en twee mannetjes. Bij hoge uitzondering mochten de vier Antilliaanse leguanen met Mark Rutte meevliegen in het regeringsvliegtuig na zijn bezoek aan de Nederlandse Cariben. En nu, ruim twee jaar later, is het eerste jong geboren.
Geboorte: primeur voor Blijdorp
De verzorgers zagen de moeder in mei van dit jaar druk graven in de aarde. Dat is meestal het teken dat ze eieren gaat leggen. Dat bleek ook het geval. Uit voorzorg legden de verzorgers de eieren in de broedmachine. Na 98 dagen op de juiste temperatuur en luchtvochtigheid, kwam er beweging in één van hen. Eerst kwam het koppie eruit. De volgende dag was de kleine leguaan helemaal bevrijd.
Hij werd gewogen en opgemeten. Compleet met staart was de kleine leguaan bij geboorte 24,5 centimeter en het lijfje 7,7 centimeter. Hij is nu nog lichtgroen van kleur en zal in de loop der jaren steeds donkerder worden. Voorlopig blijft het jonkie, waarvan het geslacht nog niet bekend is, veilig achter de schermen. De ouderdieren zijn te bewonderen in het Natuurbehoudscentrum in het Oceanium.
Met uitsterven bedreigd
De Antilliaanse leguaan komt binnen de Nederlandse Cariben tegenwoordig alleen nog maar voor op Sint-Eustatius. De oorzaken van het uitsterven zijn veelzijdig, o.a. aantasting van het leefgebied, verkeersslachtoffers en bedreiging door honden, katten en geiten. Maar de belangrijkste oorzaak op dit moment is de verdringing door en hybridisatie met de gewone, welbekende groene leguaan. Die komt van nature niet voor op Sint-Eustatius maar is daar terechtgekomen. Ze zijn forser gebouwd en dus geduchte tegenstanders van de inheemse soort. Ook de orkanen Irma en Maria van najaar 2017 hebben de kleine populatie van maximaal 600 leguanen hard geraakt doordat veel van hun natuurlijke habitat is vernietigd.
Beschermingsplan
De IUCN, ‘s werelds grootste organisatie voor natuurbescherming, heeft in 2014 een actieplan opgesteld om deze diersoort voor uitsterven te behoeden. Omdat Diergaarde Blijdorp veel ervaring en expertise heeft in het fokken met reptielen, nam zij fok met deze dieren graag op zich. Het totale project is een nauwe samenwerking met andere natuurbeschermingsorganisaties: STENAPA, de beheerder van het Nationaal Park op Sint-Eustatius, RAVON, de kennisorganisatie van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland en de Durrell Wildlife Conservation Trust.
Blijdorp is één van de weinige dierentuinen in Europa die deze soort heeft. Naast het opzetten van een reservepopulatie door enkele ervaren en gerenommeerde dierentuinen wordt de opgedane ervaring in de toekomst ook gebruikt om op Sint-Eustatius een fokprogramma op te zetten. Om die reden leent Sint-Eustatius deze dieren dan ook tijdelijk uit aan Diergaarde Blijdorp. Hun nakomelingen zijn genetisch van groot belang voor het fokprogramma.
Naamgeving
Omdat het belangrijk is om juist de inwoners te betrekken bij de bescherming van de leguanen, mogen de kinderen van Sint-Eustatius de naam geven aan het eerstgeboren jong. STENAPA helpt Blijdorp om schoolkinderen bij de naamgeving te betrekken. Verzorgster Sandra Bijhold: “We hopen dat alle bewoners van Sint-Eustatius en de andere eilanden zo trots worden op hun leguanen, dat deze diersoort uiteindelijk niets meer te vrezen heeft”.
Het Natuurbehoudscentrum is mogelijk gemaakt door de Vereniging Vrienden van Blijdorp en een bijdrage van de Rabobank Rotterdam en de Stichting Swart-Van Essen.
MET JOUW STEUN KUNNEN WE DIT BLIJVEN DOEN: WORD EEN BLIJDORPERT