Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Balispreeuw

Steun aan de zangvogels in het wild

Diergaarde Blijdorp maakt zich ook sterk voor bedreigde Aziatische zangvogels.

We ondersteunen verschillende natuurbehoudsprojecten om de vogels weer te laten terugkeren en zingen in de natuur.

  1. Zo worden in Oost-Java en Noord-Sumatra fokprogramma’s ondersteund van de meest bedreigde vogels zoals de geelkruinbuulbuul en de zwartwitte lijstergaai. Ook wordt de lokale bevolking onderwezen over het belang van het beschermen van de vogels.
  2. Op Indonesisch eiland Nias wordt de bevolking opgeroepen hun niasbeo ter beschikking te stellen voor het fokprogramma omdat er bijna geen wilde exemplaren meer zijn. Ook voeren zij campagne om de vogel symbool voor het eiland te maken. Intussen wordt er een gebied geschikt gemaakt voor het terugplaatsen van de vogels. De nationale vereniging die wedstrijden met de zangvogels organiseert wordt actief betrokken bij de campagne. Uiteindelijke doel is natuurlijk dat er geen wedstrijden meer worden gehouden.
  3. Een eiland voor de westkust van Sumatra wordt strikt geheim gehouden omdat het een toevluchtsoord is voor de laatste bedreigde vogels zoals de shamalijster. Het belangrijkste doel is het beschermen van het eiland door rangers tegen stropers en handelaren.
  4. Op West-Java doet men tellingen naar bedreigde zangvogels en onderzoekt men of het woud nog geschikt is voor herintroducties.
  5. De sneeuwwitte Balispreeuw is ernstig bedreigd. Op Bali wordt campagne gevoerd om gevangen vogels weer te vrij te laten. Deze vogels worden gemonitord en men ondersteunt studenten om verder onderzoek naar deze vogels uit te voeren.

Meer informatie over deze natuurbehoudsprojecten vind je op silentforest.eu/projects/