Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
20 september 2017

ZACHT 'BED' VOOR OLIFANTEN

DANKZIJ VERENIGING VRIENDEN VAN BLIJDORP

De olifantenfamilie heeft een heerlijk zachte zandvloer gekregen dankzij de Vereniging Vrienden van Blijdorp die met een speciale actie geld inzamelden om de vloer mogelijk te maken. Drie maanden lang is er aan de vloer gewerkt. Al die tijd konden de olifanten ’s avonds buiten blijven dankzij de zomerse temperatuur. De olifanten hebben nu de beschikking over een extra groot oppervlak, want ook het binnenbassin is er bij betrokken. De dieren hebben al geoefend en moesten wel even wennen: met een hoge staart en oren naar voren betraden ze het vernieuwde binnenverblijf. Nu vinden ze het al weer heel normaal.

De opening van Taman Indah in 1994, destijds ook al een gift van de Vrienden van Blijdorp, betekende een flinke stap voorwaarts voor het management en welzijn van olifanten. Het was een van de eerste olifantenverblijven waar de dieren 24 uur per dag in groepsverband werden gehuisvest. Jongen konden voortaan in de kudde worden geboren. Maar het houden van olifanten heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld. Gaandeweg ontdekte men dat zandvloeren veel meer mogelijkheden bieden aan olifanten om hun natuurlijk gedrag te stimuleren. Ze kunnen zand gooien, graven en er in spelen. Het zachte zand vormt zich naar het lichaam van de dieren. Ook blijft de ondergrond redelijk droog omdat de urine in de bodem trekt. Het ruime buitengebied was altijd al voorzien van zand, maar het binnenverblijf dus niet.

Een zandvloer aanleggen bleek geen eenvoudige klus. De betonvloer in het middendeel moest er uit gehakt worden en de zandbak moest zeker anderhalf tot twee meter diep zijn. Na lang wikken en wegen en de gulle gift van de Vereniging Vrienden kon eind juni worden begonnen met het realiseren van de zandvloer. Ook de overige dierverblijven in Taman Indah krijgen een facelift. Deze week wordt de laatste hand hieraan gelegd. Zondag de 24ste kan het publiek de olifanten niet alleen buiten, maar ook weer binnen bewonderen.

Bekijk hieronder het filmpje van de eerste kennismaking met de zandvloer.

 

Taman Indah, tijdens de verbouwing: