Voor het eerst in de 164-jarige geschiedenis van Diergaarde Blijdorp is er een Afrikaanse witruggier uit het ei gekropen. Een bijzonder moment omdat deze soort in het wild ernstig bedreigd is. Het ei is uitgekomen in de broedmachine waarna het kuiken bij de ouders werd teruggelegd. Helaas keken zij niet naar de kleine om en ging deze weer terug naar de broedruimte. Hier kon hij met hulp van de verzorgers aansterken. Ook de tweede poging was geen succes.
Enkele dagen later bleek dat een ervaren koppel Rüppellsgieren geen levensvatbaar ei had. Dit was een uitgelezen kans. Het ei in hun nest werd vervangen door het kuiken. Meteen zorgden de kersverse pleegouders goed voor het witruggiertje en hielden het warm. Deze wisseltruc werd vorig jaar ook succesvol toegepast met een Rüppellsgiertje dat onder een koppel witruggieren werd geplaatst.
Er broedt nog een koppel Rüppellsgieren. Je kunt de pleegouders, hun jong en het andere broedstel live volgen via de webcams.
Volg de gieren live via de webcams
Diverse gierensoorten op Afrikaanse Gierenrots
Op de Afrikaanse Gierenrots leven naast de Rüppellsgieren ook witrug-, witkop- en kapgieren, evenals maraboes, secretarisvogels en hamerkoppen. Blijdorp probeert met alle soorten te kweken. Er broedt ook nog een koppel witkopgieren.
Bedreiging
Gieren worden in het wild ernstig bedreigd. De Rüppellsgier komt voor op open grasland, struik-, rots- en woestijngebieden in Centraal en Noord- Oost- Afrika. In Afrika leidt met name het stropen van neushoorns en olifanten tot een sterftetoename bij gieren. De stropers vergiftigen karkassen om zo gieren te doden die anders hun illegale activiteiten kunnen verraden. Ze cirkelen namelijk rond boven het aas waardoor rangers de stropers makkelijk kunnen vinden. Blijdorp coördineert het Europese stamboek van de Rüppellsgier.