Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

vlinders

Diergaarde Blijdorp kiest voor vlinders uit Costa Rica. Costa Rica heeft een rijke natuur en staat wereldwijd bekend om haar rol in de bescherming van haar dieren en planten. De plaatselijke bevolking wordt hier zoveel mogelijk bij betrokken. Onder andere door natuurbescherming voor hen economisch aantrekkelijk te maken.

Bekijk hier de VlinderVlogs over Costa Rica & ons Amazonica >

Er leven in Costa Rica ongeveer 1.000 soorten vlinders in het wild. Met 60 tot 100 soorten wordt gekweekt. De kwekers hebben een eigen stuk grond voor de vlinderkweek. Zij beseffen dat ze volledig afhankelijk zijn van de natuur en wilde vlinderpopulaties. Wanneer ze vlinders vangen om mee te kweken, laten ze een aantal van de tweede generatie vlinders weer vrij. Daarmee blijft de wilde populatie in stand. Vlinders staan voor de kwekers symbool voor het ecosysteem om hen heen.

Vlinderkweker word je niet zomaar in Costa Rica. Voor het kweken en transporteren zijn een aantal voorwaarden waaraan voldaan moet worden:

  • Strenge controle door biologen/overheid;
  • Kennis van de vlinders, levenscyclus en waardplanten;
  • Uitsluiten van beschermde soorten.

Een kweker staat onder controle van twee onafhankelijke biologen, waarvan een in dienst bij de overheid. Zij controleren elkaars bevindingen en bezoeken. Op basis daarvan kan de kweker een vergunning krijgen die slechts 1 jaar geldig is.

Als kweker moet je veel weten over de vlinders en hun levenscyclus (ei > rups > pop > vlinder). Er mag uiteraard niet gekweekt worden met beschermde soorten. Het mag ook geen invasieve soort zijn in het land van de ontvangende vlindertuin.

Ook moet men weten wat de waardplant van de vlinders is. Dit is de plant waarop de vlinder eitjes legt en waar rupsen van leven. Die plant moet goed en snel te vermenigvuldigen zijn omdat rupsen veel eten en soms echte ‘rupsjes nooit genoeg’ zijn.

De vlinders gaan als pop op transport. Dus deze fase moet lang genoeg zijn. Tijdens het transport gaat in de pop de ontwikkeling tot vlinder ongestoord door. In Diergaarde Blijdorp worden de gearriveerde poppen opgehangen in een warme vochtige ruimte. De uitgekomen vlinders vliegen daarna Amazonica in. Hier staan ook waardplanten waar ze hun eitjes op leggen. Hier begint dan een nieuwe levenscyclus.

Wist je dat in het wild gemiddeld 10% (zo’n 20 eitjes) van de vlindereitjes een vlinder wordt? Er liggen daar gevaren op de loer zoals parasieten, vogels etc. In de kweek ontbreken die gevaren en wordt gemiddeld 90% van de vlindereieren een vlinder. Door die goede kweekresultaten zijn sommige kwekers erin geslaagd een eigen populatie vlinders te kweken. Zij halen nauwelijks vlinders uit het wild. Van deze kwekerijen ontvangt Blijdorp poppen.

Door hun vlinders kunnen bezoekers hier kennismaken met de fragiliteit en schoonheid van deze prachtige insecten. Kom ook eens kijken in Amazonica.

Diergaarde Blijdorp is lid van de internationale brancheorganisatie IABES (the international association of butterfly breeders and exhibitors). De IABES houdt toezicht en zorgt voor het delen van kennis en ervaringen tussen haar leden.