In het kader van een internationaal beschermingsproject zijn vandaag (15 mei) vier Antilliaanse leguanen vanuit Sint-Eustatius naar Rotterdam gekomen: twee vrouwtjes en twee mannetjes. Zij krijgen een belangrijke rol in het internationale fokprogramma van Europese dierentuinen.
De Antilliaanse leguaan is een erg bedreigde soort die slechts op enkele Caraïbische eilanden voorkomt. De IUCN, ‘s werelds grootste unie voor natuurbescherming, heeft enkele jaren geleden een actieplan opgesteld om deze soort voor uitsterven te behoeden. De oorzaken van het uitsterven zijn veelzijdig, o.a. aantasting van het leefgebied, verkeersslachtoffers en bedreiging door honden, katten en geiten. Maar de belangrijkste oorzaak op dit moment is de verdringing door en hybridisatie met de gewone groene leguaan. Die komt van nature niet voor op Sint-Eustatius maar is de laatste jaren wel gezien. Naast bescherming op de eilanden tegen al deze gevaren is het van groot belang dat er een reservepopulatie wordt opgezet.
Diergaarde Blijdorp heeft aangeboden de fok met deze dieren op zich te nemen in samenwerking met STENAPA, de beheerder van het Nationaal Park op Sint-Eustatius, RAVON, de kennisorganisatie van reptielen, amfibieën en vissen in Nederland en de Durrell Wildlife Conservation Trust. Blijdorp is één van de drie dierentuinen in Europa met deze soort in de collectie. In het Oceanium is sinds een paar jaar al een mannetje te zien voor het publiek.
Naast het opzetten van een reservepopulatie door enkele ervaren en gerenommeerde dierentuinen wordt de opgedane ervaring in de toekomst ook gebruikt om op Sint-Eustatius een fokprogramma op te zetten. Om die reden leent Sint-Eustatius deze dieren uit aan Diergaarde Blijdorp.
De vier dieren van Sint-Eustatius zullen de eerste jaren in Blijdorp te zien zijn in het Natuurbehoudscentrum dat op dit moment met steun van de Vrienden van Blijdorp wordt gebouwd. Hier worden diverse bedreigde diersoorten samengebracht. Mogelijk gaan er daarna dieren naar enkele andere gespecialiseerde dierentuinen om daar met een andere partner voor nakomelingen te zorgen.
Dankzij de inspanningen van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Algemene Zaken mogen de dieren en de dierverzorgster van Blijdorp vanaf Sint-Maarten meevliegen naar Rotterdam met minister-president Rutte in het regeringsvliegtuig. Diergaarde Blijdorp is erg blij met deze unieke mogelijkheid.
Of deze vier dieren eens de terugreis naar Sint-Eustatius zullen maken weten we niet, maar het plan is om de nakomelingen in de toekomst weer een rol te laten spelen in het behoud van de soort op Sint-Eustatius.
Voorjaar 2018 verbleef dierverzorger Sandra Bijhold op het eiland Sint-Eustatius. Samen met Tim Wagensveld (RAVON) ging zij op zoek naar leguanen voor het fokprogramma. Met de lokale bevolking wisselden zij kennis uit. Ook volgden zij een workshop over de bescherming van de Antilliaanse leguaan. In een filmpje zie je een impressie van haar werkbezoek. Klik hier >