Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
19 juli 2018

PASGEBOREN TAPIR OVERLEDEN

Update 31 juli: Het onlangs geboren tapirjong Vasanti is 31 juli overleden. Ze leed aan bloedarmoede en de laatste dagen heeft ze daar een infectie bij gekregen. De verzorgers en dierenarts hebben er alles aan gedaan om haar verder te behandelen en haar er weer bovenop te helpen. Op dit moment wordt nog verder onderzocht waar ze precies aan overleden is.

Update 27 juli: Het vorige week geboren (Maleise) tapirtje is een vrouwtje. De verzorgers hebben haar de naam Vasanti gegeven, een eerbetoon aan de onlangs overleder vader Vazan. In India betekent de naam ‘lente’. Moeder en jong zijn regelmatig in het binnenverblijf van Taman Indah te zien.

Geboren

In de nacht van 19 juli is in Diergaarde Blijdorp een Maleise tapir geboren, na een dracht van 13 maanden. Het geslacht is nog onbekend. Begin deze week zagen de verzorgers de bloedwaardes (progesterongehalte) bij moeder Pooh dalen, een teken dat de bevalling naderde. Het jong is waarschijnlijk midden in de nacht geboren. Vanochtend was het helemaal schoongelikt en de nageboorte was door moeder opgegeten. De kleine heeft al gedronken en blijft achter de schermen tot het zijn moeder goed kan volgen. Binnenkort zijn zij voor publiek te zien in het binnen- of buitenverblijf. Op het filmpje dat verzorgster Krista heeft gemaakt, zijn de eerste wankele stapjes te zien. Moeder Pooh houdt haar jong nauwlettend in de gaten.

Jonge tapirs hebben een gestreepte vacht. In de loop van de tijd verandert hun vacht naar zwart-wit, zoals de volwassen dieren. Moeder Pooh en vader Vazan zijn een succesvol stel gebleken. Sinds mei 2015 waren de twee samen. Vanaf het eerste moment voelden zij zich tot elkaar aangetrokken. In augustus 2016 werd hun eerste jong, Penang genaamd, geboren. Inmiddels is hij verhuisd naar Stuttgart. Helaas overleed vader Vazan eind januari dit jaar. Dit jong is dus zijn laatste bijdrage aan Blijdorp en het internationale fokprogramma.

De Maleise tapir is een bedreigde diersoort. Door ontbossing van hun leefgebied, het regenwoud van zuidoost-Azië. Daarom maken de tapirs van Diergaarde Blijdorp deel uit van een internationaal fokprogramma (EEP).

 

Foto en video: verzorger Krista