Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Activiteiten
9 september 2022

START OPEN MONUMENTENDAG ROTTERDAM

ZOOmerterras op voorplein Blijdorp officieel geopend.

Vandaag opende wethouder Said Kasmi (o.a. Cultuur) letterlijk de Open Monumentendag Rotterdam in Diergaarde Blijdorp door de historische hekken naast de flamingo’s open te zetten. Hij deed dit samen met Melanie Post van Ophem, voorzitter van de OMD Rotterdam en Erik Zevenbergen, directeur van Diergaarde Blijdorp. De openingshandeling markeert ook de feestelijke start van het eerste Blijdorp ZOOmerterras, dat dit weekend vrij toegankelijk is voor de Rotterdammers. Met 21 rijksmonumenten van de hand van architect Sybold van Ravesteyn mag Diergaarde Blijdorp zich het grootste rijksmonument van Rotterdam noemen.

Open Monumentendag Rotterdam

Op zaterdag 10 en zondag 11 september openen veel Rotterdamse monumenten hun deuren. Het thema dit jaar is ‘Transities – duurzaam duurt het langst’. Natuurlijk zijn klassiekers als het Schielandshuis, de Hef en het Koopmanshuis aan de Rechter Rottekade te bezoeken. Maar ook minder bekende parels openen hun deuren, zoals de Rotterdamsche Manège, FENIX in wording in Fenixloods II, een atoombunker uit de Koude Oorlog en het Justus van Effencomplex dat dit jaar precies een eeuw oud is. Naast vrij te bezoeken monumenten zijn er veel gratis tours met gids, lezingen op locatie, theatrale en creatieve rondleidingen voor de jongste erfgoedliefhebbers en meer. Wie graag zelfstandig op pad gaat, kan met de gratis te downloaden monumentenroute ‘Oude Noorden, nieuwe bestemmingen’ Rotterdam Noord verkennen. Programma, routes en reserveringen zijn hier te vinden.

ZOOmerterras Diergaarde Blijdorp

Op het monumentale voorplein van de Diergaarde worden extra terrassen neergezet en er zijn tentjes waar een hapje en een drankje kan worden gehaald. Op het centrale muziekprieel is live achtergrondmuziek, waarbij natuurlijk rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren rondom het plein. Alleen het voorplein is de drie avonden toegankelijk, de overige routes om de Diergaarde in te gaan zijn afgesloten. Natuurlijk wordt er ook aan vegetariërs en veganisten gedacht en er wordt gewerkt met duurzame retourbekers. Toegang tot het ZOOmerterras is gratis. Klik hier voor meer informatie.

Wethouder Said Kasmi: “Diergaarde Blijdorp is een prachtige, symbolische locatie om deze bomvolle editie van het Open Monumentenweekend in te luiden. Hier is niet alleen het grootste rijksmonument van Rotterdam te bewonderen, maar ook het feit dat de Diergaarde dit jaar haar 165e verjaardag viert is extra reden om dit jaar op deze locatie het glas te heffen.”

Voorzitter OMD Melanie Post van Ophem: ‘We mogen dit jaar gelukkig weer helemaal ‘los’: alle panden zijn onbeperkt toegankelijk voor publiek (soms wel vooraf reserveren). Thema dit jaar is ‘Duurzaamheid’ en dat geeft de mogelijkheid om de elasticiteit van monumenten te laten zien. Speciale aandacht is er voor ‘Post65’; het onderzoek naar monumenten van de toekomst. We kijken uit naar een heerlijk en leerzaam weekend!

Directeur Erik Zevenbergen: “Voor drie avonden in september, tijdens het Open Monumentenweekend, geven wij een stukje Blijdorp aan de Rotterdammer om te genieten van de prachtige omgeving op en rond het plein. We hebben het grootste rijksmonument van Rotterdam op onze gronden en daar willen we met dit initiatief zoveel mogelijk mensen van laten genieten”.

Rijksmonumentaal Blijdorp

De feestelijkheden van het 165-jarig Jubileum van de Diergaarde werden deze zomer gestart met de opening van het nieuwe Himalayagebied, waar de bedreigde kleine panda is gehuisvest. In dit gebied zijn tevens twee rijksmonumenten gerestaureerd en opgeleverd. Hiermee zijn 16 van de 21 rijksmonumenten in Blijdorp nu gerestaureerd en herbestemd. De grootste opgave bestaat nu vooral uit de nog te restaureren Rivièrahal, het magnum opus van Van Ravesteyn. In juni van dit jaar werd bekend dat in het nieuwe coalitieakkoord van het stadsbestuur 18 miljoen wordt vrijgemaakt om hiermee een vliegende start te maken. De volledige restauratie van de uit drie delen bestaande hal, waaronder de karakteristieke Victoriaserre, wordt op 42 miljoen geschat.