Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Aziatische olifanten

Publicatie calciumopname bij olifanten

Een belangrijke communicatievorm voor het kenbaar maken van resultaten van verschillende soorten onderzoek is een zogenaamde publicatie. Ook de Diergaarde werkt mee aan wetenschappelijke publicaties, maar publiceert ook zelf artikelen zodat onze kennis wereldwijd gebruikt kan worden.

Calciumopname bij olifanten
Voor het optimaliseren van het houden van olifanten in dierentuinen is er door de jaren heen veel onderzoek gedaan. Daardoor konden veel problemen worden opgelost. Zo hadden Aziatische olifanten vroeger vaak last van stagnerende bevallingen. Uit onderzoek hiernaar bleek dat Aziatische olifanten die op het Noordelijk halfrond werden gehouden onvoldoende calcium opnamen. Door een calciumtekort kon de baarmoeder niet samentrekken waardoor de bevalling trager verloopt of stil komt te liggen.

Voedingsproef
Met de kennis over het belang van calcium kon een nieuw onderzoek gestart worden waaraan onze dierenarts Linda van Sonsbeek werkte. Zo werd er onderzoek gedaan naar het effect van bepaalde voeding en vitamine D op de calciumopname. Dankzij een voedingsproef met calciumrijke brokken en vitamine D brokken werd er meer bekend over de behoefte van olifanten. Zo bleek dat de Aziatische olifant, die in het wild in meer bosrijk gebied leeft, meer behoefte heeft aan calcium in de voeding dan de Afrikaanse olifant. Dankzij zijn langere darmkanaal kan hij meer calcium direct uit de voeding opnemen dan de Afrikaanse soort. Deze laatste krijgt in de natuur meer zon en heeft voor de opname van calcium juist behoefte aan vitamine D.

Vroeger was de voeding die men gaf aan olifanten gebaseerd op het dieet dat ook aan paarden wordt gegeven. Dankzij de voedingsonderzoeken is er nu een uitgekiend dieet voor olifanten welke is overgenomen door verschillende dierentuinen.

Lees hier de volledige publicatie van onze dierenarts Linda van Sonsbeek, Johannes H. van der Kolk, Johannes P.T.M. van Leeuwen en onze oud-Blijdorp dierenarts Willem Schaftenaar.