Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
8 mei 2021

primeur: witkopgiertje uit het ei gekropen

🐣Achter de schermen groeit nu een witkopgiertje op bij de eigen ouders. Dierverzorger Marieke maakte dit filmpje, waarin de ouders het jong eten geven. Het kuiken is geboren in de broedmachine en daarna teruggelegd. Het uitbroeden is bij deze soort namelijk nog niet eerder gelukt en dan is de broedmachine de veiligste manier. De geboorte van dit jong is dus een primeur voor Diergaarde Blijdorp.

Ondertussen groeit het witruggiertje als kool bij de pleegouders; een koppel Rüppellsgieren. Volg hen live via de webcam. Dit jong was onze eerste gierenprimeur dit jaar.

VOLG ZE LIVE VIA WEBCAMS

BEDREIGING
Helaas raken gieren over de hele wereld steeds meer bedreigd. De Afrikaanse witkopgier wordt ernstig bedreigd door onder andere vergiftiging en de medicijnindustrie.

Gieren zijn aaseters, de opruimers van de natuur. Doordat de bevolking die last heeft van roofdieren zoals leeuwen vergiftige karkassen neerleggen, sterven gieren ook massaal hierdoor. Ook stropers vergiftigen karkassen. Gieren cirkelen namelijk rond boven het gestroopte dier waardoor rangers de stropers makkelijk vinden. Daarnaast worden gieren gevangen en gedood voor gebruik van lichaamsdelen in traditionele medicijnen. De Afrikaanse witkopgieren leven in beschermde gebieden, maar zijn desondanks in 45 jaar tijd met 96% (!) in aantal afgenomen.