Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Nieuw in Diergaarde Blijdorp
16 oktober 2019

PLASTIC BENDE BETRAPT BIJ EXPO 'ZOO VEEL PLASTIC'

In de herfstvakantie, op zaterdag 19 oktober, opent de expositie ‘ZOO veel plastic’ in het Oceanium van Diergaarde Blijdorp. Acteur Niek Roozen en presentatrice Janouk Kelderman (ambassadeurs WWF) wilden zo lang niet wachten… Vandaag ‘openden’ zij de expositie, samen met kinderen van de Plastic Bende die actie voeren voor minder plastic in zee. Erik Zevenbergen, directeur Diergaarde Blijdorp, betrapte hen op heterdaad…

Jaarlijks wel zo’n 8 miljoen ton (!) in de oceanen
De expositie vestigt de aandacht op de enorme hoeveelheid plastic die in oceanen terecht komt, jaarlijks wel zo’n 8 miljoen ton. Dat is per dag zo’n tien zwembaden vol! In de expositie ervaar je hoe dit plastic in zee belandt, wat er mee gebeurt en wat voor effect dit heeft op het zeeleven. Ook kun je zien welke oplossingen er al zijn bedacht en wat je zelf kunt doen aan het terugdringen van plastic in zee.

Slikken of stikken?
Opvallend in de expositie zijn de twee kreisels. Dit zijn ronde aquaria, waarin water wordt rondgepompt. Eén kreisel is gevuld met kwallen, de ander met plastic zakjes. Zo laten we zien dat dieren als zeeschildpadden moeilijk het verschil kunnen zien tussen voedsel en de zakjes. Vanuit de Haaientunnel in het Oceanium kun je ook zeeschildpadden ‘in het echt’ bewonderen.

Bewustwording hoeveelheid
Met de expositie wil Blijdorp bezoekers bewust maken van het effect van plastic op de biodiversiteit in zee. Dieren raken er in verstrikt, eten het op en sterven vervolgens. Zo komt het in de voedselkringloop terecht, waar het niet thuishoort. Blijdorp, die natuurbehoud als hoofddoelstelling heeft, wil meewerken aan het oplossen van dit probleem. Dat doen we door de bezoeker te informeren, geld in te zamelen voor projecten en door ons eigen beleid nog verder aan te scherpen. Daarnaast bieden we organisaties die het probleem proberen op te lossen een platform om publiek te informeren en inspireren.

Samenwerkingen
Diergaarde Blijdorp werkt achter de schermen nauw samen met diverse organisaties. Zo stellen we ons lab beschikbaar voor onderzoek naar watermonsters door The Ocean Cleanup en dragen financieel bij aan het WWF project om zeeschildpadden te beschermen in de koraaldriehoek (Zuid-oost Azië). De expositie is mede mogelijk gemaakt door o.a. het Havenbedrijf Rotterdam.

Doorlopende expositie
De plastic soep expositie zal meerdere jaren blijven staan en regelmatig vernieuwd en aangevuld worden. Ook worden er telkens activiteiten en evenementen georganiseerd, zodat bezoekers op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelingen. Houd de site en sociale media van Blijdorp in de gaten.

Plastic Bende
Al enige tijd raast deze Bende van WWF door Nederland. Dit zijn kinderen die zich hard maken voor het wereldwijde probleem van plastic in de oceanen. Overal worden er op de straten gekrijte schildpadden aangetroffen. Hiermee willen de kinderen een signaal afgeven. Met deze actie proberen ze 250.000 euro op te halen om de zeeschildpadden in Zuidoost-Azië te redden. Juist in deze rijke tropische zeeën is het plastic afvalprobleem het grootst. Alleen al in Indonesië komt er elk jaar 1 miljard kilo plastic in de zee. Dit is nu net de regio waar zes van de zeven zeeschildpadsoorten het extra moeilijk hebben omdat ze daar ook al op andere manieren worden bedreigd. Dit project wordt ook door Diergaarde Blijdorp financieel ondersteund. Blijdorp en het WWF slaan de handen dus ineen om het plastic soepprobleem aan te pakken.

MEER OVER ZOO VEEL PLASTIC