Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend
Dierennieuws
29 mei 2019

Pinché-tweeling op avontuur

Update 29 mei 2019:

De twee jonge pinché-aapjes gaan steeds vaker zelfstandig op avontuur. Ze eten al regelmatig een sprinkhaantje mee met hun ouders. Het is mooi om te zien dat zowel vader als moeder de jongen verzorgen. Ze dragen ze om de beurt op de rug en nemen de jongen ook van elkaar over zodat de andere ouder rustig kan eten.

pinche-aapje op avontuur

24 april 2019

Er zijn twee pinché-aapjes (ook wel dwergaapjes of klauwaapjes genoemd) geboren. De verzorgers ontdekten ’s morgens vroeg twee jonkies op de rug van hun moeder. Vorig jaar november kreeg het mannetje gezelschap van een vrouwtje uit Engeland. Ze trokken meteen naar elkaar toe en hadden duidelijk een klik. Beide ouders zijn nog jong en hebben voor het eerst nakomelingen. De draagtijd duurt ca. vijf maanden. Een trouwe fan maakte de eerste beelden van de jonkies.

Vader en moeder zorgen afwisselend voor de jongen. Ook het mannetje draagt ze al op zijn rug. De dieren zijn monogaam en vormen dus een paartje voor het leven. Deze apensoort draagt een relatief grote bos witte haren op de kop. Bij de kleintjes moet dit nog aangroeien. Beide geslachten zien er hetzelfde uit en verschillen ook niet qua grootte. Het is dus lastig om op het eerste gezicht mannetjes en vrouwtjes te onderscheiden. Het dieet bestaat vooral uit insecten en fruit zoals mango, papaya, appel en soms ananas. De familie is te vinden in het Caraïbisch gedeelte van het Oceanium.

Voor Blijdorp is het alweer zeven jaar geleden dat er voor het laatst een jong werd geboren. Het vorige vrouwtje overleed op hoogbejaarde leeftijd. Met ruim 26 jaar is ze het oudste pinchévrouwtje in Europa geworden. Daarna heeft het even geduurd voordat Blijdorp weer een nieuw koppeltje kon vormen.

Pinché-aapjes behoren tot de familie van de klauwapen. Ze leven in het noorden van Colombia in vochtige tropische bossen en droge loofbossen. Ze leven meestal hoog in de bomen maar zoeken soms op de grond naar voedsel. De grootste bedreiging vormt de mens: hun leefgebied wordt door houtkap steeds kleiner en raakt versnipperd.  Mede hierdoor heeft het aapje de status van ernstig bedreigd op de rode lijst van de IUCN (International Union for Conservation of Nature).

BELEEF NOG MEER DEZE MEIVAKANTIE

Beelden: Josien de Vries