Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
pasgeboren francoislangoer
Dierennieuws
12 december 2019

Oranje François-langoertje

update 18 dec. 2019:
Inmiddels is het geslacht bekend… Het is een mannetje! De verzorgers hebben hem de naam Najib gegeven; een combinatie van moeder Nanpi en oma Shibi.

Van de melkboer? Bij de zwartgekleurde François-langoeren kun je sinds deze week een oranje miniversie bewonderen. Het is geen foutje van de natuur: alle jongen hebben deze opvallende oranje kleur. Dat is heel praktisch omdat familieleden bij gevaar zo hun jongen goed in de gaten kunnen houden. De moeder van het jong is Nanpi. Zij was de eerste François-langoer die in een Europese dierentuin (Diergaarde Blijdorp) werd geboren. Ze heeft al meerdere jongen grootgebracht. Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin waar deze bijzondere apensoort te zien is.

Langoeren zijn sociale dieren. Ook de twee volwassen dochters mogen af en toe eventjes moedertje spelen. Zo leren zij spelenderwijs om te gaan met een jong. De familie, die nu bestaat uit vijf leden, is te bewonderen naast de Chinese sfeertuin, die nu extra sfeervol is verlicht vanwege de komende kerstvakantie.

Diergaarde Blijdorp is de enige dierentuin waar deze bijzondere apensoort te zien is. Het aantal dieren in het wild slinkt snel. Des te belangrijker dat de soort in dierentuinen in stand wordt gehouden. Daarom is er een Europees fokprogramma dat gecoördineerd wordt door Belfast Zoo. De populatie in Europa groeit langzaam.

pasgeboren francoislangoer

Foto: Joke Kok