Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 00:00 uur geopend

Onderzoek Veterinair

Onderzoek voor behoud zwarte neushoorn

Fokprogramma
De in het wild levende zwarte neushoorn is een ernstig bedreigde diersoort. Dit komt met name door stroperij om de hoorn die gebruikt wordt in de Aziatische medicijnindustrie. Om het behoud van het dier te kunnen verzekeren is er door de European Association of Zoos and Aquaria (EAZA) een fokprogramma opgezet. Door de zwarte neushoorn in gevangenschap te fokken kunnen ze in het wild worden uitgezet. Onlangs is er voor het eerst een grootschalige uitzetting geweest zwarte neushoorns naar Rwanda.

Gezondheid
Om succesvol te kunnen zijn met de fok en uitzetting moeten de dieren gezond zijn. Zwarte neushoorns in dierentuinen hebben last van zogenaamde ijzerstapeling. Hierdoor zit er te veel ijzer in het lichaam met schade aan organen of zelfs de dood tot gevolg. Orgaanschade kan ook optreden aan de voortplantingsorganen waardoor de dieren onvruchtbaar worden. Voor een ernstig bedreigd dier is de impact van een dergelijke ziekte op de populatie enorm.

Onderzoek
De oorzaak van ijzerstapeling is op dit moment niet bekend. Lang werd gedacht dat het aangeboden voedsel in de dierentuinen te veel ijzer bevatte. Dit blijkt niet de (enige) oorzaak te zijn. Er bestaan verschillende theorieën over het ontstaan van ijzerstapeling. Met onderzoek willen wij de mogelijke oorzaken vanuit een breder perspectief bekijken waarbij alle aspecten die invloed hebben op de stofwisseling als voeding, beweging, huisvesting en genetische afstamming worden meegenomen.
Daarom is Diergaarde Blijdorp in samenwerking met Hoge School Leiden, Avans Hogeschool en verschillende EAZA dierentuinen gestart met een grootschalig onderzoek naar de oorzaak van ijzerstapeling.

 

Herpesvirus

Wij werken sinds jaren mee aan het onderzoek naar het herpesvirus (EEHV) bij olifanten. Niet alleen in dierentuinen, maar ook in de natuur is dit virus één van de belangrijkste doodsoorzaken van de Aziatische olifant. In samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht en de afdeling virologie van het Erasmus MC wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van een vaccin om het virus te bestrijden. Dankzij een test die wordt uitgevoerd in het lab van de Diergaarde kan een besmetting met het EEHV virus worden vastgesteld en kan de behandeling snel worden ingezet. Meerdere dierentuinen maken gebruik van de faciliteiten in de Diergaarde.

 

Harten

Diergaarde Blijdorp zet zich niet alleen in voor de gezondheid van dieren, maar indirect ook van mensen! Door dierenharten te leveren aan Erasmus MC, leren zij meer over verschillende, met name aangeboren, hartafwijkingen en kunnen chirurgische technieken worden verbeterd. Een mooi voorbeeld van hoe organisaties met verschillende missies elkaar verder kunnen helpen met hun onderzoek.