Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend

Olifantje geboren: een jongetje

Op 20 augustus 2015 rond 3:30 uur werd olifantje Sunay geboren in Diergaarde Blijdorp. Het is de zestiende olifant die in Rotterdam is geboren. Voor de veertienjarige moeder Bangka is dit haar tweede jong. De bevalling verliep gelukkig voorspoedig; binnen een paar minuten na de geboorte stond het jong op de poten en ongeveer 1,5 uur daarna begon het al te drinken. Een olifantenbaby weegt bij de geboorte gemiddeld zo’n 80 kilo. Het is een jongetje.

4 september: En we noemen hem… Sunay!>

Het jong is binnen, in de groep geboren, overeenkomstig de natuurlijke situatie. De kudde bestaat nu uit de volwassen man Timber, de drie volwassen vrouwtjes Irma, Bangka en Trong Nhi, de kleintjes Faya en Nhi Linh en de nieuwgeborene. Bangka heeft tijdens de bevalling ondersteuning gekregen van haar moeder Irma, die al meerdere jongen op de wereld heeft gezet en nu weer grootmoeder is. De Blijdorp-familie heeft een hechte sociale structuur. De verwachting is dat zij het jong in sociaal verband zullen opvoeden. Vader Timber bemoeit zich niet met de opvoeding. Een mannetjesolifant (bul) leeft zowel in dierentuinen als in de natuur gescheiden van de familie en zoekt alleen in de paartijd de vrouwtjes op.

Blijdorp steunt de Asian Nature Conservation Foundation. Dit fonds doet onderzoek naar de beste manieren om conflicten tussen olifanten en mensen op te lossen en te voorkomen. Met steun van Diergaarde Blijdorp zijn bijvoorbeeld corridors aangelegd; verbindingen tussen leefgebieden van de olifanten, waardoor de dieren niet meer over de akkers van de boeren lopen maar deze veilige ‘wandelpaden’ gebruiken.

Via het dieradoptieprogramma van Diergaarde Blijdorp is het voor bedrijven mogelijk het olifantje te adopteren.

olifantje geboren