Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
okapi-jong in buitenverblijf

Updates over de jonge okapi's

Op 26 november 2019 werd opnieuw een okapi geboren: ze heet Mhina. Haar moeder is M'buti. Haar moeder en dus de oma van het pasgeboren jong is Kamina. Zij beviel op 2 september van Kisala (v). De vader van beide jongen is Ngwani. De nieuwe aanwinst en moeder M'buti verblijven in de kraamstal achter de schermen waar je hen via webcams kunt volgen. Kisala is regelmatig op avontuur in de binnentuin waar je haar kunt bewonderen.

Op deze pagina plaatsen we de laatste filmpjes van de jonge okapi’s. Heb je ook leuke filmpjes of beelden? Deel ze op social media met #diergaardeblijdorp of plaats ze op onze Facebook-pagina.

NAAR DE OKAPI-CAMS
LEES HET GEBOORTEBERICHT PASGEBOREN JONG MHINA
Geboortebericht van Kisala


18-1-2020

Wist je dat de tong van een okapi wel 35 centimeter kan worden! Okapi Mhina maakt al slim gebruik van haar tong. Ze probeert zichzelf schoon te likken. Wanneer ze gaat eten, is de tong een handig hulpmiddel om takken te grijpen en de bladeren eraf te rissen. Momenteel drinkt zij nog moedermelk. Mhina verblijft steeds vaker in de binnentuin. Wanneer ze daar niet is, kun je haar volgen op de webcams in de stal. Kun jij ook met je tong je neus aanraken?

11-1-2020
Charmant stapt en draaft ze door de binnentuin. Alsof ze hier al jaren woont. Okapietje Mhina is regelmatig in het binnenverblijf te bewonderen samen met moeder M’buti. Als ze daar niet te zien is, kun je haar via de webcams in de kraamstal volgen. Haar ‘tante’ Kisala gaat bij goed weer ook buiten op avontuur. Okapi Gerrit, die in 2017 werd geboren, is deze week verhuisd naar de dierentuin van Lissabon. Hij maakt het goed!

28-12-2019
Okapi Kisala heeft voor het eerst een frisse neus gehaald. Moeder Kamina liet haar rustig het buitengebied verkennen. Toch keerde de kleine snel terug om bij haar te drinken. Met mooi weer wordt de buitendeur regelmatig open gezet en mogen de okapi’s zelf kiezen of zij naar buiten gaan. Wanneer zij binnen zijn, staan ze in de stal of in de binnentuin. Nichtje Mhina verblijft nog op het nest, achter de schermen. Haar kun je live volgen via de webcams

7-12-2019
En we noemen haar… Mhina! De pasgeboren okapi (geboren op 26 nov.) heeft van de verzorgers deze mooie Afrikaanse naam gekregen. Een verwijzing naar haar oma Kamina. Mhina betekent ‘verrukkelijk’ en dat is ze ook voor de verzorgers, een prachtige okapi  Volg Mhina en moeder M’buti live via de webcams in de kraamstal waar zij voorlopig verblijven. https://www.diergaardeblijdorp.nl/okapi/Haar nichtje Kisala (2 sept.) gaat al regelmatig op avontuur in de binnentuin waar je haar kunt bewonderen.

okapi Mhina in kraamstal

26-11-2019
De verzorgers werden verrast toen ze het verblijf van hoogzwangere okapi M’buti betraden. De zeldzame bosgiraffe stond al op het punt van bevallen! Volgens de waargenomen dekkingen was ze pas in december uitgerekend. Er zijn dus eerdere (verborgen) dekkingen geweest. De bevalling verliep voorspoedig en moeder en jong maken het goed. Het is een vrouwtje waar de verzorgers een mooie naam voor gaan bedenken. Verzorgster Kim maakte de eerste foto’s. Lees verder in het geboortebericht >

Deze diashow vereist JavaScript.

9-11-2019
Okapietje Kisala heeft gepoept! 💩 Dat lijkt niet heel bijzonder, maar dat is het wel! Jonge okapi’s poepen pas na ongeveer 60 dagen. Kisala wachtte tot dag 62. De eerste periode na de geboorte blijven okapi’s veel op het nest. Ze poepen niet omdat ze in het wild dan sneller opgespoord kunnen worden door roofdieren. De grote ‘kastanje-achtige’ keutels dienden als soort stop. Nu zal Kisala vaker het nest verlaten en in het binnenverblijf te zien zijn.

okapi Kisala bij keutels

18-10-2019
Met kleine Kisala gaat het goed! Ze is erg nieuwsgierig en verlaat zo af en toe haar veilige ‘nest’ om de binnentuin te inspecteren. De verzorgers hebben het verblijf met groene lintjes ‘baby-proof’ gemaakt. Kisala drinkt nog moedermelk, maar eet ook al af en toe een blaadje mee met moeder Kamina. Kisala bezoekt af en toe de binnentuin.

5-10-2019
Okapi Kisala is inmiddels al 1 maand oud en zit nog steeds in haar nestperiode. Dierverzorger Kim maakte dit drinkfilmpje. Het stoten van Kisala tegen de uier zorgt dat de zogenoemde melkgift op gang komt. Moeder Kamina gaat vaak overdag het binnenverblijf in terwijl de kleine in de stal verblijft. Binnenkort zullen de dierverzorgers ook de stal voor de kleine okapi open laten staan en dan kan ze moeder Kamina volgen naar de binnentuin.

 

29-09-2019
Okapietje Kisala groeit als kool. Ze weegt nu 45 kilo en komt ongeveer een kilo per dag aan. Okapi’s verdubbelen hun geboortegewicht in een maand. Kisala was 25 kilo bij geboorte, dus dat gaat goed.😊 Opmerkelijk is dat er de eerste weken nooit mest van het jong wordt gevonden. Het jong slaat dit waarschijnlijk op in het lichaam om sneller te groeien en energie te sparen.

okapi's op de weegschaal

11-09-2019
En het pasgeboren okapietje heet… Kisala. De verzorgers hebben haar vernoemd naar haar opa Kiburi en oma Lisala. Regelmatig huppelt de kleine door de kraamstal, zoals je op het vrolijke webcam-filmpje kunt zien. Moeder Kamina houdt natuurlijk een oogje in het zeil. Kisala blijft voorlopig nog achter de schermen.

Geboortebericht Kisala >