Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
7 juli 2017

OKAPI GERRIT VOOR EERST BUITEN

Okapi Gerrit die op 13 mei werd geboren, is nu goed te bewonderen. Hij gaat steeds vaker de wereld ontdekken. Deze week gaat hij voor het eerst naar buiten: een hele belevenis.

De eerste weken verbleef Gerrit achter de schermen in zijn veilige nest en was alleen te zien via de webcams en vlogs van verzorgster Kim. Pasgeboren okapi’s zijn nestblijvers. Hun moeder laat ze achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. Het jong brengt de dagen slapend en drinkend door. Als het zijn moeder goed kan volgen, gaat het op onderzoek uit. Die periode is nu voor Gerrit aangebroken. Het binnenverblijf heeft hij al verkend. Daar ontmoette hij al allerlei tropische vogels en dat vond hij reuze bijzonder. Hij heeft regelmatig een dol uurtje en rent dan uitgelaten rond. Gerrit en zijn moeder zijn ook nog via de webcams in hun kraamstal te volgen.

Okapi’s zijn op veel manieren heel bijzonder en een tikkeltje mysterieus. Het zijn de laatst ontdekte grote zoogdieren. Er is nog veel over hen onbekend. Pas rond 1900 zijn ze bij toeval ontdekt in het regenwoud van Congo. Opmerkelijk is ook dat okapi’s de eerste weken niet mesten. Gerrit heeft deze week voor het eerst gemest. Het jong slaat dit waarschijnlijk op in het lichaam om sneller te groeien en om energie te sparen. Binnen een maand is de kleine zo gegroeid dat zijn geboorte-gewicht is verdubbeld. Verzorgster Kim vertelt in haar vlogs nog veel meer interessante weetjes over okapietje Gerrit. Deze is ook te zien in de Blijdorp app.

Moeder Kamina is een ervaren moeder en in Rotterdam geboren. Voor dierentuinen blijven okapi’s bijzondere en zeldzame bewoners. Blijdorp kent een lange historie met okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting. Het is extra bijzonder dat er dit jaar, tijdens het 160-jarig Jubileum van de Diergaarde, weer een okapi geboren is. Voor Kamina is dit het zesde jong. De vader is Ngwani.

De bedreigde okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd. Deze schuwe diersoort komt alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Okapi Conservation project in Congo.

 

BABYBOOM IN BLIJDORP

Op veel plekken in Diergaarde Blijdorp zijn jongen geboren, vaak bijzondere en zeldzame dieren die onderdeel uitmaken van Europese fokprogramma’s voor bedreigde diersoorten. Het is een ware babyboom. Neushoorntje Karuna neemt al regelmatig een frisse duik in het bassin en de twee zeeleeuwpups hebben ook hun eerste zwemlessen gehad. Okapi Gerrit trekt veel bekijks nu hij zijn kraambox steeds vaker verlaat om op onderzoek uit te gaan. Echte publiekslievelingen zijn natuurlijk ook de kittens bij de bijzondere manoels en langpotige servals, het zeldzame kuifhertje, de regelmatig ontsnappende maar telkens terugkerende hutia’s, de kwetsbare kuikens bij de ezelspinguins en toco toekans, maar ook de jongen bij de bizons, bantengs, Indische antilopen, mhorrgazellen en koedoes.