Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
pasgeboren okapi
Dierennieuws
2 september 2019

ZELDZAME OKAPI GEBOREN: KIJK LIVE VIA WEBCAMS

update: Kisala is regelmatig op avontuur in de binnentuin, waar je haar dan in levende lijve kunt bewonderen. Is ze niet daar, dan kun je haar volgen via deze webcams.

NAAR DE OKAPI-CAMS
LAATSTE UPDATES OVER KISALA

Vandaag, op 2 september om 11.49 uur, is in Diergaarde Blijdorp een okapi geboren. Het is een vrouwtje. Moeder Kamina en dochter maken het goed. Het jong heeft nog geen naam. Dit is de derde okapi-geboorte in het nieuwe Congogebied. Dit verblijf is eind maart 2015 geopend als een geschenk van de Vereniging Vrienden van Blijdorp.

De kleine stond binnen een half uur overeind en nog een half uurtje later dronk ze al bij haar moeder. Zie filmpje onder dit bericht.

Ze blijft nog achter de schermen in de stal en is via de webcams op de site voor bezoekers te zien. Pasgeboren okapi’s zijn ‘nestblijvers’. De moeder laat ze achter op een veilige plek en keert alleen terug om te zogen. De jonkies brengen de dagen slapend en drinkend door. Pas als zij haar moeder goed kan volgen, kan ze naar het ruime binnenverblijf lopen.

De dracht duurde in totaal ca. 15 maanden. Kamina is zelf in Rotterdam geboren. Voor dierentuinen blijven okapi’s bijzondere en zeldzame bewoners. Blijdorp heeft een lange historie met okapi’s. In 1957 kwamen de eerste dieren naar Rotterdam. Toen was er nog niet veel bekend over deze mysterieuze diersoort.
Okapi’s zijn pas begin vorige eeuw voor het eerst ontdekt door Europeanen. Blijdorp heeft vanaf het begin veel succes gehad met de voortplanting. Voor Kamina is dit het zevende jong. Tot nu toe heeft zij altijd om en om een dochter en een zoon gebaard. Het vorige jong, Gerrit genaamd, is nog steeds in Blijdorp te zien. De vader is Ngwani. Het is extra bijzonder dat Kamina’s dochter M’buti ook drachtig is. Haar (tweede) jong wordt over een maand of vier verwacht.
De bedreigde okapi is familie van de giraffen en wordt ook wel bosgiraffe genoemd. Deze schuwe diersoort komt alleen voor in het ondoordringbare oerwoud in Congo waar ze worden bedreigd door o.a. stroperij en houtkap. De dieren hebben een prachtige bruine fluweelachtige vacht en een uniek streeppatroon op het achterwerk. Diergaarde Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Okapi Conservation project in Congo.