Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
15 februari 2017

NEUSHOORN GEBOREN IN BLIJDORP: KRAAMVISITE AL MOGELIJK

Op 14 februari om 23.44 uur is er in Blijdorp een Indische neushoorn geboren. Moeder Namaste en haar dochter maken het goed. De neushoornbaby is al voor publiek te zien in het dikhuidenverblijf Taman Indah. Bezoekers kunnen op kraamvisite komen, op voorwaarde dat alles goed blijft gaan.

Veel fans hebben de afgelopen avond vol spanning live mee kunnen kijken naar de bevalling via de webcambeelden op diergaardeblijdorp.nl/neushoorn en via de Blijdorp-app en mee kunnen praten via facebook en twitter. Nu het jong geboren is, kan de kleine ook live worden bewonderd vanuit de huiskamer. Sinds de neushoorncams medio januari live gingen zijn ze al 730.000 keer bekeken! De neushoornvlogs waarin de neushoornverzorgster afgelopen week de voorbereidingen filmde en uitlegde, zijn al bijna 120.000 keer bekeken.

Neushoorn-webcams

De verzorgers hadden ’s avonds al in de gaten dat de bevalling aanstaande was. Namaste was erg onrustig en wilde niet eten. Ze werd op de voet gevolgd via de cams. De verzorgers waren er niet bij. Dat is ook niet nodig, omdat Namaste het op eigen kracht moet doen en beter in alle rust kan bevallen. De kleine kon binnen drie kwartier al op eigen benen staan en heeft ook al gedronken. Daarna maakte het kalf al een paar rondjes in het kraamverblijf: een pittig beestje dus. Vader Gujarat is al enige tijd geleden terug verhuisd naar Planckendael in België.

Namaste is een ervaren moeder die eerder zes gezonde jongen ter wereld bracht: vier zonen en twee dochters en nu dus weer een jong.

Indische neushoorns komen alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal. In hun natuurlijke leefgebied worden zij bedreigd door stroperij vanwege hun lucratieve hoorn. Gelukkig nemen hun aantallen de afgelopen jaren weer toe dankzij goede beschermingsmaatregelen. Blijdorp ondersteunt het natuurbehoudsproject Indian Rhino Vision 2020 (IRV 2020). IRV 2020 heeft tot doel om een wilde populatie van minimaal 3.000 Indische neushoorns in de regio Assam (India) te behouden. Het project omvat o.a. anti-stropers maatregelen, het monitoren van aantallen en gedrag, eventuele herplaatsingen en educatie van de lokale bevolking.

Filmpje bevalling & eerste filmbeelden

neushoorntje valentijnsdag en mam