Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend

natuurbehoudsprojecten dichtbij

Het werken aan natuurbehoud is een van de kernactiviteiten van Diergaarde Blijdorp. Het voorkomen dat dieren uitsterven in dierentuinen (door fokprogramma's) is belangrijk, maar het veiligstellen van hun natuurlijke omgeving is nóg belangrijker.

Blijdorp is coördinator van het fokprogramma Europese hamster (of: korenwolf)

Dichter bij huis draagt Diergaarde Blijdorp ook haar steentje bij aan natuurbehoud. Blijdorp is coördinator van het fokprogramma van de Europese hamster (of: korenwolf). Voor dit succesvolle fokprogramma werkt Blijdorp samen met de Stichting Alterra, die de uitzet en het onder begeleidt en met Gaia Zoo in Kerkrade, waar ook hamsters worden gefokt. Het Ministerie van Economische Zaken, financier van het programma, benaderde Blijdorp vanwege haar expertise op het gebied van fokprogramma’s en het organiseren van stamboeken. In 1999 zijn de laatste zestien wilde hamsters in Nederland gevangen. Met twaalf dieren uit Duitsland en België vormde dit clubje voor het op te starten fokprogramma. Inmiddels zijn er al bijna 900 Europese hamsters teruggeplaatst in het Zuid-Limburgse landschap, hun oorspronkelijke leefgebied.

De Atlantische steur terug in Nederland

Diergaarde Blijdorp is de eerste dierentuin in West-Europa waar deze zeldzame oervis is te zien. Deze steurensoort leefde duizenden jaren lang in Nederland maar in de jaren 50 van de vorige eeuw werd de laatste steur gevangen en gedood. Lees er alles over in Dossier Steur .

 

 Meer weten wat Blijdorp aan natuurbehoud doet >