Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Onderzoek

Dierentuinen zijn een belangrijke plek om onderzoek te doen. Dankzij de kennis die opgedaan wordt kunnen we natuur beter beschermen en dierenwelzijn verbeteren.

Ideale omgeving

Dierentuinen zijn een belangrijke plek om onderzoek te doen. Veel onderzoeken, zoals gedragsobservaties, zijn moeilijk uit te voeren in de natuur omdat dieren bijvoorbeeld snel uit het zicht verdwijnen. Kennis over fysiologie, genetica, gezondheid en veterinaire zorg is makkelijker te verzamelen in een gecontroleerde omgeving en met dieren die gewend zijn aan contact met mensen. De kennis die we opdoen delen we zo veel mogelijk met natuurbehoudsprojecten wereldwijd.  De resultaten van wetenschappelijk onderzoek delen we door middel van publicaties.

Wetenschappelijke publicaties

Een belangrijke communicatievorm voor het kenbaar maken van resultaten van verschillende soorten onderzoek is een zogenaamde publicatie. We werken mee aan wetenschappelijke publicaties, maar publiceren ook zelf artikelen zodat onze kennis wereldwijd gebruikt kan worden.


Onze verschillende soorten onderzoeken


Onderzoek genetica


Onderzoek voeding


Onderzoek veterinair


Onderzoek gedrag

Onderzoek botanisch

Onderzoek Ecosystemen


Samenwerkingen

Diergaarde Blijdorp is betrokken bij een groot aantal onderzoeksprojecten. In veel gevallen is een nauwe samenwerking tussen verschillende organisaties nodig om onderzoek mogelijk te maken. Zo maken universiteiten en onderzoeksinstellingen vaak dankbaar gebruik van de unieke faciliteiten en expertise van Diergaarde Blijdorp, en andersom.

We zijn trots om samen te werken met waardevolle partners die zich inzetten voor dier, mens en natuur. Zo werken wij samen met o.a. het Erasmus MC, TU Delft, Utrecht MC, Wageningen University & Research (WUR), Universiteit van Amsterdam, Universiteiten van Utrecht, Leiden en Gent, Hogescholen van Leiden, Breda en Rotterdam, University of Pretoria, University of Zurich, University of South Alabama, de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Ouwehands Dierenpark, GaiaZOO en Red Panda Network.

Voor ons primula onderzoek werken we samen met Stichting het Levend Archief waar de universiteit van Amsterdam en Wageningen onderdeel van zijn. Plantendiversiteit staat centraal in de samenwerking met het keurmerk Botanical Gardens Conservation International (BGCI).

Dierenwelzijn

Wij doen continue onderzoek naar het welzijn van dieren. Lees hier meer over dierenwelzijn.