Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend

Onderzoek

Dierentuinen zijn een belangrijke plek om onderzoek te doen. Dankzij de kennis die opgedaan wordt kunnen we natuur beter beschermen en dierenwelzijn verbeteren.

Ideale omgeving

Dierentuinen zijn een belangrijke plek om onderzoek te doen. Veel onderzoeken, zoals gedragsobservaties, zijn moeilijk uit te voeren in de natuur omdat dieren bijvoorbeeld snel uit het zicht verdwijnen. Kennis over fysiologie, genetica, gezondheid en veterinaire zorg is makkelijker te verzamelen in een gecontroleerde omgeving en met dieren die gewend zijn aan contact met mensen. De kennis die we opdoen delen we zo veel mogelijk met natuurbehoudsprojecten wereldwijd.  De resultaten van wetenschappelijk onderzoek delen we door middel van publicaties.

Samenwerkingen

Diergaarde Blijdorp is betrokken bij een groot aantal onderzoeksprojecten. In veel gevallen is een nauwe samenwerking tussen verschillende organisaties nodig om onderzoek mogelijk te maken. Zo maken universiteiten en onderzoeksinstellingen vaak dankbaar gebruik van de unieke faciliteiten en expertise van Diergaarde Blijdorp, en andersom. We zijn trots om samen te werken met waardevolle partners die zich inzetten voor dier, mens en natuur. Zo werken wij samen met o.a. het Erasmus MC, Utrecht MC, Wageningen University & Research (WUR), Universiteit van Amsterdam, Universiteiten van Utrecht, Leiden en Gent, Hogescholen van Leiden, Breda en Rotterdam, University of Pretoria, University of Zurich, University of South Alabama, de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, Ouwehands Dierenpark, GaiaZOO en Red Panda Network.

Vegan visvoer

Wereldwijd worden herbivore (plantenetende) vissen in aquaria gevoerd met visvoer van dierlijke ingrediënten zoals vismeel. Ze eten hierdoor indirect vis terwijl ze in de natuur plantaardig voedsel eten. Dat moet toch anders kunnen dacht onze aquarist Sander van Lopik. Daarop is actie ondernomen en is een eigen, meer natuurlijk dieet ontwikkeld voor de herbivore mariene vissen in het Great Barrier Reef van het Oceanium.

Observatie eetgedrag met vegan visvoer

Herpesvirus

Wij werken sinds jaren mee aan het onderzoek naar het herpesvirus bij de olifanten. Niet alleen in dierentuinen, maar ook in de natuur is dit virus één van de belangrijkste doodsoorzaken van de Aziatische olifant . In samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde, Universiteit Utrecht, wordt er hard gewerkt aan de ontwikkeling van vaccinaties om het virus te bestrijden.

Harten

Diergaarde Blijdorp zet zich niet alleen in voor de gezondheid van dieren, maar indirect ook van mensen! Door dierenharten te leveren aan Erasmus MC, leren zij meer over verschillende hartafwijkingen en kunnen chirurgische technieken worden verbeterd. Een mooi voorbeeld van hoe organisaties met verschillende missies elkaar verder kunnen helpen met hun onderzoek.

GPS-halsbanden voor kleine panda’s

Kleine panda met halsband

Wij zijn enige tijd geleden gestart met een gedragsonderzoek bij de kleine panda’s. Zo is in kaart gebracht of het dragen van een GPS-halsband het gedrag beïnvloedt. Naar aanleiding van de resultaten zijn cruciale aanpassingen doorgevoerd aan het schuim en de aansluiting van de halsbanden. Hierdoor hindert het langdurig dragen van dergelijke halsbanden de dieren nauwelijks. Daarnaast heeft Diergaarde Blijdorp over de jaren veel waardevolle kennis en ervaring opgebouwd in het hanteren van kleine panda’s. Een medewerker van Diergaarde Blijdorp is naar Nepal gereisd om aan de lokale medewerkers van natuurbehoudsorganisatie Red Panda Network te leren hoe zij de kleine panda’s op de meest veilige manier kunnen vangen en vasthouden om de halsbanden aan te brengen en de dieren te onderzoeken.

Leeuwenmest

Wij leveren een bijdrage aan het leeuwenmestonderzoek van Universiteit Leiden. Voor dit onderzoek bestudeert men de rol van leeuwen in ecosystemen in Kenia. Het vee van de lokale bevolking valt weleens ten prooi aan leeuwen, wat leidt tot conflict tussen mensen en leeuwen. Dit is een grote bedreiging voor de leeuwenpopulatie. Inmiddels zijn er maatregelen genomen om het vee beter te beschermen tegen de leeuwen. Dit zal hopelijk leiden tot een afname van de conflicten. Door de mest van de leeuwen te analyseren, kan worden bepaald of de leeuwen nog vee eten en dus of de maatregelen effectief genoeg zijn.

Dierenwelzijn

Wij doen continue onderzoek naar het welzijn van dieren. Lees hier meer over dierenwelzijn.