Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend

Help jij mee?

Tijdens jouw bezoek aan de Diergaarde geven we je graag tips mee om de natuur te helpen bijvoorbeeld bij onze Plastic Soep Expo, Natuurbehoudscentrum en Bijenvallei. Op deze pagina geven we je tips over wat jij kan doen om de natuur te helpen!

Verdwijnen leefgebied gorilla’s

De soortgenoten van Bokito worden ernstig bedreigd door o.a. het verdwijnen van hun leefgebied. Dit komt door het delven van coltan, een delfstof die nodig is voor de batterij in je mobieltje. Jouw oude mobieltje kunnen we klaarmaken voor hergebruik of de coltan recyclen. Ook levert elk mobieltje geld op. Blijdorp ondersteunt hiermee het natuurbehoudsproject Mbeli Baï Study.

Tip 1: Lever je oude mobieltje in
– Gooi je oude mobieltje in de verzamelbak bij het gorillaverblijf of bij de ingang.
– Wil je mobieltjes en printer-cartridges inzamelen met je bedrijf, vereniging of schoolklas? Vraag de gratis Bokito-inzamelbox aan


Klimaatverandering

Door de toename van broeikasgassen is de wereldwijde verandering van het klimaat een feit. De temperatuur stijgt en de weersextremen volgen elkaar in een snel tempo op. Bij extreme regenval kan er wateroverlast ontstaan, omdat het riool en het oppervlaktewater de grote hoeveelheid regen niet aan kunnen. Om hier een oplossing voor te bieden (klimaatadaptatie) hebben we onder het voorplein een grote opvangbak gemaakt. Dit water zuiveren we in een biofilter en gebruiken we als drinkwater voor onze dieren en planten.

Tip 2: Tegel eruit, groen erin
– Vang water op met een regenton en gebruik het als het een tijdje niet regent.
– Vervang tegels in de tuin door groen: tegel eruit, groen erin. 


Met een gerust hart op vakantie!

Als je op vakantie gaat wil je optimaal genieten van de leuke activiteiten die een ander land te bieden heeft. Maar denk ook tijdens je vakantie bewust na bij de activiteiten die je gaat doen, zodat je niet per ongeluk schade toebrengt aan de natuur en de dieren.

Deze tips helpen je op een fijne en verantwoorde vakantie:

– Knuffel geen wilde dieren. Als je bij een zogenaamde “animal shelter” of “rescue centre” met een wild dier op de foto kan of ze kunt aaien is dit vrijwel nooit goed voor het welzijn van de dieren. Hier gaat veel dierenleed achter schuil. De dieren worden vaak speciaal gefokt voor deze industrie en zij worden op slechte wijze getraind of zelfs met medicijnen verdoofd voor menselijk contact.
– Maak geen ritje op een olifant. In sommige gebieden worden nog steeds olifantenritjes aangeboden of shows gegeven met olifanten. Zoals ook in de eerste tip staat, worden de dieren vaak op negatieve wijze getraind, waardoor zij uit angst deze activiteiten toestaan. Help de olifanten door hier niet aan mee te doen.
– Koop geen bedreigde plant- en diersoorten als souvenir. Omdat je niet altijd aan een souvenir kunt zien of het van een bedreigde soort is, kun je er beter voor een ander type souvenir kiezen wat niet gemaakt is van dierlijk of plantaardig materiaal.
– Let op dat je geen bedreigde diersoorten op je bord krijgt. Bestel bijvoorbeeld geen haaienvinnensoep of bushmeat. Deze dieren zijn vaak illegaal gevangen en gedood en het bestellen van zulke gerechten houdt de illegale handel in stand.
– Ga je duiken, snorkelen of gewoon zwemmen? Raak het koraalrif en de planten en dieren die daar leven dan niet aan. Zorg ook dat je tijdens het zwemmen zonnebrandcrème draagt die niet schadelijk is voor de koraalriffen. Koraal beschadigt snel en kan zelfs afsterven door aanraking. Koraalriffen zijn de kraamkamers van de oceaan waar veel dieren hun eieren leggen of jongen grootbrengen.

Wil je meer tips voor een natuurvriendelijke vakantie? Kijk op deze pagina van de website van WWF


Verlies inheemse biodiversiteit

Behoud van biodiversiteit is belangrijk voor al het leven op aarde. Bij een hoge biodiversiteit is het ecosysteem sterker en is het beter in staat zich aan te passen aan processen zoals klimaatverandering. In Nederland is al 85% van de oorspronkelijke biodiversiteit verdwenen. Dit is een zorgelijke zaak. In ons Natuurbehoudscentrum kan je inheemse, bedreigde vuursalamander bewonderen. Wij spannen ons in om deze soort te behouden. Inheemse dier- en plantensoorten zijn belangrijk voor de biodiversiteit en voor het ecosysteem omdat ze beter op elkaar zijn aangepast en ook aan het Nederlandse klimaat. Probeer daarom ook zo veel mogelijk Nederlandse plantensoorten in je tuin of op je balkon te zetten. Je hoeft helemaal geen grote tuin te hebben om iets te doen aan het vergroten van de biodiversiteit. Je kunt gemakkelijk je steentje bijdragen door de volgende tips:

Tip 3: Maak van je tuin of balkon een paradijs voor diertjes en insecten

– Haal tegels en stenen uit je tuin en zaai of plant daar een leuk bloemenmengsel.
– Installeer een insectenhotel. Insecten zijn heel erg belangrijk voor een hele hoop processen in de natuur. Denk bijvoorbeeld aan bestuiving van bloemen en planten.
– Maak je tuin niet te netjes; bladeren, stronken, takken en stenen vormen schuilplekken voor insecten en andere diertjes.
– Koop insectenvriendelijke beplanting. Kom hiervoor inspiratie op doen in onze bijenvallei.
– Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen tegen onkruid maar gebruik de natuurlijke variant. Zo kunt je bijvoorbeeld de larven van lieveheersbeestjes kopen om bladluis te bestrijden.
– Zorg voor een makkelijke doorgang tussen jouw tuin en die van de buren door ruimte onder je schutting. Of liever nog: plaats een groene afscheiding.
– Koop inheemse insectenlokkende beplanting of haal niet weg wat komt “aanwaaien”. Denk aan de braam, slangekruid, brem, kamille, fluitenkruid, framboos, kaasjeskruid, klaproos, hop, look zonder look, madeliefjes, struikhei en witte munt.

Tip 4: Ga de natuur in!

Ga lekker in de pauze of na school of werk buiten wandelen in de natuur. Kijk goed om je heen welke dieren en planten ziet. Let bijvoorbeeld op of je vogels kunt herkennen, of dat je weet welke bomen er in jouw buurt groeien. Door het herkennen van de soorten om je heen krijg je meer binding met de natuur en is het leuker om je in te zetten om deze te behouden en beschermen. Er zijn een hoop handige boeken te koop die je helpen om planten en dieren te kunnen identificeren, maar dit kan je natuurlijk ook doen via een app op je telefoon. Wie weet schuilt er in jou wel een echte vogelaar of botanist!

Aanbevelingen:
ANWB vogelgids van Europa, Lars Svensson
De gratis ONLINE vogelgids van de vogelbescherming
App: Tuinvogelgids (te vinden in App Store of Google Play store)

De dieren- en plantengids voor onderweg, Wilhelm Eisenreich

Inheemse Bomenwaaier – IVN Winkel
ANWB natuurgidsen – ANWB Bomengids, Joachim Mayer