Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
gorilla portret
Dierennieuws
15 maart 2018

Nasibu op kamers, woningruil mangabeys en franjeapen

Update september 2021:
Nasibu verblijft nog in Blijdorp. We wachten op het moment dat hij zijn eigen familiegroep kan starten. Door de afgelopen corona-periode heeft dit vertraging opgelopen. Zijn verzorgers houden hem goed in de gaten en geven hem veel aandacht. In de tussentijd is het gorilla-eiland opgeknapt met o.a. klimbomen en Nasibu heeft nu direct toegang tot het buitengebied. Sinds kort heeft hij regelmatig gezelschap van een groepje witkruinmangabeys. Overigens komt het in de natuur ook voor dat jongvolwassen gorilla’s afstand van hun familie nemen, voordat zij zelf kans zien om een familie te leiden. Zij worden meestal niet getolereerd door de zilverrug omdat zij als concurrenten worden beschouwd. We zijn blij dat er voor Nasibu een mooie toekomst in het verschiet ligt.

 


Gorilla Nasibu, Bokito’s pleegzoon, krijgt een eigen familiegroep. De flink uit de kluiten gewassen gorilla is al bijna elf jaar en het is tijd om op eigen benen te staan. Na een lange zoektocht is een plekje voor hem gevonden in Nieuw-Zeeland. Lange tijd was de hoop gevestigd op een mannengroep in een Deense dierentuin maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Dankzij de coördinator van het Europese fokprogramma kwam er een nieuwe kans: Orana Wildlife Park in Nieuw-Zeeland wil een nieuwe gorillagroep samenstellen met enkele vrouwen. Nasibu mag deze harem gaan leiden.

Tot die tijd gaat Nasibu ‘op kamers’. Zo kan hij zich in alle rust losweken van de familiegroep. In de natuur houden jonge mannen ook afstand van hun familie, voordat zij zelf kans zien om een familie te leiden. We hebben er alle vertrouwen in dat hij een mooie toekomst tegemoet gaat.

Woningruil

Het verblijf van de witkruinmangabeys, naast de gorillagroep, bleek de beste optie om Nasibu een eigen plek te geven. Daarom verhuisden onlangs de witkruinmangabeys naar de Savanne. De franjeapen die daar woonden, zijn verhuisd naar het verblijf naast de gorillakijkhut. Nasibu kan zelf kiezen of hij in zijn eigen buiten- of binnenverblijf vertoeft. Als hij buiten is, kun je hem bewonderen bij de ruit aan het begin van het pad langs het Gorilla-eiland.