Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 17:00 uur geopend
Dierennieuws
15 maart 2018

Nasibu op kamers, woningruil mangabeys en franjeapen

Gorilla Nasibu, Bokito’s pleegzoon, krijgt een eigen familiegroep. De flink uit de kluiten gewassen gorilla is al bijna elf jaar en het is tijd om op eigen benen te staan. Na een lange zoektocht is een plekje voor hem gevonden in Nieuw-Zeeland. Lange tijd was de hoop gevestigd op een mannengroep in een Deense dierentuin maar dat ging uiteindelijk toch niet door. Dankzij de coördinator van het Europese fokprogramma kwam er een nieuwe kans: Orana Wildlife Park in Nieuw-Zeeland wil een nieuwe gorillagroep samenstellen met enkele vrouwen. Nasibu mag deze harem gaan leiden.

Dat gaat nog wel een jaartje duren. Tot die tijd gaat Nasibu ‘op kamers’. Zo kan hij zich in alle rust losweken van de familiegroep. In de natuur houden jonge mannen ook afstand van hun familie, voordat zij zelf kans zien om een familie te leiden. We hebben er alle vertrouwen in dat hij een mooie toekomst tegemoet gaat.

Woningruil

Het verblijf van de witkruinmangabeys, naast de gorillagroep, bleek de beste optie om Nasibu een eigen plek te geven. Daarom verhuisden onlangs de witkruinmangabeys naar de Savanne. De franjeapen die daar woonden, zijn verhuisd naar het verblijf naast de gorillakijkhut. Nasibu kan zelf kiezen of hij in zijn eigen buiten- of binnenverblijf vertoeft. Als hij buiten is, kun je hem bewonderen bij de ruit aan het begin van het pad langs het Gorilla-eiland.


Rust

Om de gorilla’s in deze fase wat rust te geven, zonder publiek, is het gorillabinnenverblijf soms afgesloten en zijn de gorilla’s tijdelijk niet zichtbaar.