Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
20 januari 2017

DRACHTIGE NEUSHOORN NAMASTE LIVE TE VOLGEN VIA WEBCAM

NACHTELIJKE UPDATE 15/2: Indische neushoorn Namaste is vannacht bevallen. Er trippelt nu een klein neushoorntje rond. We laten moeder en jong met rust en zullen later in de ochtend laten weten hoe het gaat. Via de live-webcams kun je alvast de kleine & Namaste live volgen.

Indische neushoorn Namaste is (hoog)drachtig. Dat blijkt uit hormoononderzoek en een echo. De draagtijd bij een Indische neushoorn is ca. 16 maanden. Met zo’n lange draagtijd is het lastig om de datum heel precies vast te stellen. Uitgaande van de dekking op 28 oktober 2015 wordt de bevalling in januari of februari verwacht.

Neushoorn-webcams

Namaste heeft al vollere uiers en de melkproductie lijkt al wat op gang te komen. Ze gaat vaker liggen dan normaal. Dit kunnen al voortekenen zijn van een naderende bevalling. De eerste voorbereidingen zijn al getroffen. Zo is er een webcamverbinding tot stand gebracht met de kraamkamer. Bezoekers kunnen Namaste de komende tijd vanuit de eigen huiskamer volgen via de app en via https://www.diergaardeblijdorp.nl/neushoorn/

Met een beetje geluk is de bevalling dus live te zien!

De verzorgers kijken ‘s nachts ook mee en ze hebben verse houtsnippers op de vloer gelegd om te voorkomen dat het jong na de geboorte uitglijdt. Uit voorzorg is tijdelijk het waterbassin afgesloten.

Namaste is een ervaren moeder die al zes jongen heeft voortgebracht. De geboorte van het laatste jong is al weer ruim vier jaar geleden. De toekomstige vader, Gujarat, is weer terug naar Planckendael, zodat Namaste het hele verblijf voor zichzelf heeft en in alle rust kan bevallen. Bij de opvoeding speelt hij ook geen rol, want neushoorns leven solitair, behalve in de paartijd.
Indische neushoorns komen in hun natuurlijke leefgebied alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal waar zij tegenwoordig gelukkig effectief worden beschermd tegen stropers.