Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
11 januari 2019

NAMEN VOOR AZIATISCHE WELPEN

De Aziatische leeuwenwelpjes in Diergaarde Blijdorp hebben een naam: Asha en Reena. Een derde welpje heette al Mette. De winnaar van de namenwedstrijd van Diergaarde Blijdorp en het Algemeen Dagblad is Ilona van Es uit Benthuizen. In drie weken tijd kwamen er ruim 3200 suggesties binnen. Over de hele wereld is nagedacht over de namen van de leeuwenwelpjes, met inzendingen uit Canada, Rusland, Australië, Afrika en uiteraard uit heel Nederland.

Het was een pittige klus voor de jury, bestaande uit AD-columniste Carrie, de directeur van Blijdorp Erik Zevenbergen en leeuwenverzorgster Linda Paul. De namen zijn makkelijk uit te spreken en de jury was onder de indruk van de argumentatie, die aansluit bij de doelstellingen van de Diergaarde. De winnares wees op de toegenomen aandacht voor natuurbehoud, wat er mede toe leidt dat het aantal Aziatische leeuwen langzaam maar zeker weer stijgt. Mede dankzij internationale fokprogramma’s, zoals die in Diergaarde Blijdorp. ”Dit geeft een klein beetje hoop op betere tijden voor onze dieren en onze planeet, voor het bewustzijn voor elkaar” schreef ze. Asha betekent hoop, Reena betekent wederopstanding. Het zijn Hindoestaanse namen die in Gujarat (het gebied in India waar deze diersoort voorkomt) worden gebruikt.’’ De familie heeft een meet & greet gewonnen met leeuwenverzorgster Linda, een jaarabonnement van Blijdorp én een fotoboek van Pim Ras.

Moeder Lalana en haar welpen zijn dagelijks te zien. Ze hebben al met succes kennis gemaakt met hun vader Aapel. Aapel, afkomstig uit Singapore Zoo, stamt rechtstreeks af van twee uit het wild afkomstige leeuwen. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India, Daar leven ongeveer 600 exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan 20 Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje.

Aziatische leeuwen zijn minder sociaal dan hun Afrikaanse soortgenoten; ze leven in kleinere groepjes. Ook qua uiterlijk zijn er verschillen. In het algemeen zijn de Aziaten iets kleiner en hebben de mannetjes minder dichte manen. Ze hebben ook een huidplooi over de hele lengte van hun onderbuik. De Aziatische leeuwen zijn in Diergaarde Blijdorp ondergebracht in een gerenoveerd Rijksmonument met een ruim en groen buitengebied.

ONTDEK MEER OVER DE WELPJES