Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Overig nieuws
27 augustus 2018

Monumenten-rondleiding tijdens Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 8 en zondag 9 september 2018 kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp hun hart ophalen. Met een speciale rondleiding van circa 1 uur  ontdek je de (rijks)monumenten van architect Sybold van Ravesteyn (alleen via online reservering). Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp.

Nieuw dit jaar is een preview van het monumentale roofdierengebouw dat gerestaureerd en geschikt gemaakt wordt voor een groep gelada’s (baviaanachtigen). De officiële opening vindt plaats rond de herfstvakantie maar nu kun je al zien hoe het gebouw is opgeknapt en aangepast aan de toekomstige bewoners. Het monument is zoveel mogelijk teruggebracht in de oorspronkelijke staat, inclusief het kleurenpalet en de karakteristieke lichtgele tegels op o.a. de schoorsteen. Tegelijkertijd voldoet het apenverblijf aan de nieuwste inzichten op het gebied van dierenwelzijn. Om ontsnappingen van de apen te voorkomen is het buitengebied voorzien van markante bogen en daaroverheen transparante netten.

Historie: een sprookjestuin

De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Diverse monumenten in Blijdorp (in totaal 21) zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Zo is de monumentale entree aan de Rivièrahalzijde weer in oude glorie hersteld. Ook het voormalige giraffenverblijf en de oude theeschenkerij zijn gerestaureerd en in gebruik als leeuwenverblijf en restaurant in oosterse sferen. De gerestaureerde linkervleugel van de Rivièrahal herbergt nu zwarte neushoorns en dwergnijlpaarden. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan de restauratie en omvorming van het voormalige roofdierengebouw tot geschikt apenverblijf.

Tijdens de rondleiding wordt ook aandacht besteed aan de vele sierlijke ornamenten en sculpturen. Van Ravesteyn betrok een zestal kunstenaars bij zijn ontwerpen, zoals Pieter den Besten, Leendert Bolle, Dick Elffers, Charles Eyck, Willem van Kuilenburg en Jo Uiterwaal.

De monumenten-rondleiding, inclusief beperkt entree kost € 5*. De opbrengst gaat naar Blijdorp-natuurbehoudsprojecten. De speciale ticket voor de rondleiding geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding. Deelname kan alleen door online te reserveren.

*ook voor abonnementhouders van Blijdorp

Meer over de 21 monumenten >