Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Aziatische leeuwenwelpen

Mooie namen voor de welpjes

LEES HET LAATSTE NIEUWS OVER DE LEEUWENWELPJES

Uit de inzendingen van de namenwedstrijd die we eind 2018 organiseerden, zijn begin januari twee mooie namen gekozen: Asha en Reena. Een derde welpje kreeg intern al de naam Mette. De namen zijn makkelijk uit te spreken en de jury was onder de indruk van de argumentatie, die aansluit bij de doelstellingen van de Diergaarde. Winnares Ilona van Es wees op de toegenomen aandacht voor natuurbehoud, wat er mede toe leidt dat het aantal Aziatische leeuwen langzaam maar zeker weer stijgt. Mede dankzij internationale fokprogramma’s, zoals die in Diergaarde Blijdorp. ”Dit geeft een klein beetje hoop op betere tijden voor onze dieren en onze planeet, voor het bewustzijn voor elkaar” schreef ze. Asha betekent hoop, Reena betekent wederopstanding. Het zijn Hindoestaanse namen die in Gujarat (het gebied in India waar deze diersoort voorkomt) worden gebruikt.

Deze leeuwenwelpjes zijn zeer waardevol voor het Europese fokprogramma en het voortbestaan van deze bedreigde diersoort. In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India. Daar leven ongeveer 600 exemplaren. Omstreeks 1900 waren er nog minder dan 20 Aziatische leeuwen over. Alle nu nog levende Aziatische leeuwen stammen af van dat kleine groepje!

De leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen. Leeuw Aapel, afkomstig uit Singapore Zoo, stamt zelfs rechtstreeks af van twee uit het wild afkomstige leeuwen.

Diergaarde Blijdorp is de enige Nederlandse dierentuin waar Aziatische leeuwen zijn te bewonderen.

Lees meer over de naamgeving >