Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Aziatische leeuwenwelpjes verstoppen achter boomstam

Het laatste welpjesnieuws

ONTDEK MEER OVER DE WELPJES

30 maart 2019

Aziatische leeuwenwelpjes Asha, Reena en Mette groeien erg hard. Inmiddels drinken ze bijna geen moedermelk meer en eten ze mee met moeder Lalana en vader Aapel. Als verrijking wordt er regelmatig vlees in het verblijf opgehangen. Een goede oefening voor de spieren, omdat het vlees niet in een keer mee genomen kan worden. Voor de welpjes is dit extra uitdagend. Ze spelen en zwiepen met het vlees. Omdat het vlees niet stil hangt, ontwikkelen de welpjes hun jachtinstinct. Met z’n drieën werken ze goed samen om de prooi te vangen. Op donderdag en zondag worden de leeuwen gevoerd. Heb jij dit wel eens gezien? Binnenkort vindt de introductie met de andere leeuwinnen Bente en Churchilla plaats.

16 februari 2019

Op het eerste gezicht zijn de drie Aziatische leeuwenwelpjes Asha, Reena en Mette moeilijk te onderscheiden. Toch weet dierverzorger Linda de drie goed uit elkaar te houden. In dit filmpje vertelt ze op welke verschillen je bij je bezoek moet letten… Straks kun jij dit dus ook 😉 De leeuwenwelpjes zijn zeer waardevol voor het Europese fokprogramma en het voortbestaan van deze bedreigde diersoort. De Aziatische leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen.


6 februari 2019

De Aziatische leeuwenwelpjes Asha, Reena en Mette worden door moeder Lalana steeds meer losgelaten. Ze spelen veel met vader Aapel en met elkaar. Objecten in hun verblijf, zoals deze boomstam, worden nog steeds uitgebreid onderzocht. Hier zijn ze vaak een tijd druk mee. De welpjes groeien goed en eten al bijna volledig mee met vader en moeder. Heel af en toe proberen ze nog bij moeder te drinken, maar zij laat dit niet altijd meer toe.


22 januari 2019

Voor het eerst in de sneeuw! Wie herinnert zich nog dat moment? Onze Aziatische leeuwenwelpjes Asha, Reena en Mette gingen vandaag meteen op onderzoek uit. De sneeuw voelde in het begin wat raar aan de pootjes, maar al snel renden, rolden en stoeiden ze met elkaar door het witte verblijf. De verzorgers verwachten dat ze vanavond aardig uitgeteld zullen zijn 


20 januari 2019

Leeuw Aapel heeft zijn rol als vader goed opgepakt. De drie speelse Aziatische leeuwenwelpjes bestudeerden hem eerst op een afstandje, maar inmiddels is het hek van de dam. Zijn dochters dagen hem uit, spelen met zijn staart, achtervolgen hem en happen in zijn manen of achterwerk… Vader laat veel toe en blijft redelijk geduldig, maar zoekt ook zijn rust in het verblijf. Moeder Lalana houdt een oogje in het zeil. Eten doet de familie tegelijk. Het voer wordt verspreid, zodat er voor allemaal genoeg is. Aapel wil het voer namelijk nog wel eens opeisen. Inmiddels slaapt de hele familie ook al regelmatig bij elkaar.

Deze diashow vereist JavaScript.


11 januari 2019:
Uit de namenwedstrijd die we eind 2018 organiseerden, zijn begin januari twee mooie namen gekozen: Asha en Reena. Een derde welpje kreeg intern al de naam Mette. Lees er alles over >


21 december 2018:
De welpjes zijn alle drie vrouwtjes. Samen met het Algemeen Dagblad organiseerden we een namenwedstrijd.


11 december 2018
Vandaag hebben de drie Aziatische welpjes voor het eerst kennis gemaakt met hun vader Aapel. Dat ging goed. De jongen reageerden nieuwsgierig, maar moeder Lalana zorgde dat ze niet te dicht bij elkaar kwamen. De komende dagen blijven ze gezamenlijk in het binnen- en buitenverblijf. Vanmiddag worden ze nog wel gescheiden met eten. Aapel kan nogal fel reageren als er eten in het spel is. Bij leeuwen is het gewoon dat het mannetje eerst eet en daarna de vrouwen. Op een later moment worden de twee andere vrouwen ook geïntroduceerd.

Leeuwin Bente heeft vannacht ook drie jongen geworpen, die hebben het helaas niet gered. Bente is niet zo’n goede moeder. Ze weet niet goed wat ze met haar jongen aan moet. Eerdere nestjes waren ook niet succesvol grootgebracht. Voorlopig blijft Bente nog even achter de schermen.

In het wild komen Aziatische leeuwen alleen nog voor in het Gir Forest, een beschermd gebied in Noordwest-India waar nog zo’n 600 exemplaren leven.


4 december 2018
Op 4 december 2018 mochten de drie Aziatische leeuwenwelpjes voor het eerst ‘buitenspelen’. Een beetje onwennig, maar wel nieuwsgierig stapten ze de frisse lucht in. Eenmaal buiten was er geen houden meer aan. Rennend en spelend ontdekten ze in een rap tempo het hele gebied.

Deze week beschikken de welpjes en moeder Lalana over het binnen- en buitenverblijf. Daarna wordt er gestart met de introductie aan de rest van de familie. Aziatische leeuwen worden ernstig bedreigd. De leeuwen in Blijdorp maken deel uit van een reservepopulatie om de risico’s te spreiden en uitsterven te voorkomen.


Update 1 december 2018

Spelenderwijs ontdekken de welpjes steeds meer van hun binnenverblijf. Nu ze beter kunnen zien, proberen ze veel nieuwe dingen. Moeder Lalana heeft het er maar druk mee… Wanneer zij de kleintjes bij hun nekvel wil oppakken, rollen ze snel om, maar uiteindelijk luisteren ze wel. De welpjes zijn meestal van 12:00 tot 14:00 uur te bewonderen, afhankelijk van de weersomstandigheden.

Deze diashow vereist JavaScript.

FILMPJES & FOTO’S UIT DE KRAAMKAMER