Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
19 november 2021

LEEUWEN EN GORILLA’S POSITIEF GETEST OP CORONA

UPDATE 25 november:
Met de gorilla’s en leeuwen die vorige week positief getest zijn op corona, gaat het gelukkig stukken beter. De gorillagroep is weer bijna de oude, de dieren krijgen al paar dagen geen enkele ondersteunende medicatie meer en ze eten goed. Lees verder >

Een aantal gorilla’s en leeuwen in Diergaarde Blijdorp is positief getest op SARS-CoV-2. De dieren vertonen griepachtige verschijnselen: ze zijn hangerig, hebben minder eetlust, soms een lichte hoest en de gorilla’s hebben ook maag- en darmproblemen. Uit andere dierentuinen in onder andere Amerika weten we dat voor het verloop van de ziekte de conditie van het dier vòòr de besmetting van belang is. Onze dieren hebben gelukkig een goede conditie en geen onderliggende gezondheidsrisico’s. Daarom verwachten wij dat het ziektebeeld ook bij onze dieren mild zal verlopen.

Er zijn geen risico’s geweest voor bezoekers. Er is in een normale situatie al geen direct contact tussen bezoekers en deze diersoorten mogelijk. De verblijven van de gorilla’s en leeuwen zijn bovendien direct afgesloten bij de allereerste corona-verdenkingen zodat de dieren in quarantaine verblijven. De dieren zijn nu tijdelijk ook niet zichtbaar voor het publiek.

Het is niet bekend hoe de dieren besmet zijn geraakt. Vanaf het begin van de coronacrisis in 2020 werken de verzorgers volgens een speciaal coronaprotocol met beschermende maatregelen (mondkapjes, handschoenen, 1.5 meter afstand, extra hygiëne, thuisblijven en testen bij klachten). Hoewel we het niet zeker weten, bestaat het vermoeden dat een medewerker zonder ziekteverschijnselen (asymptomatisch) de bron is geweest van de besmetting.

We geven de dieren nu vooral veel rust om uit te zieken. De dierverzorgers en de dierenarts houden de gorilla’s en leeuwen extra in het oog. Zij ondersteunen waar nodig met medicatie.

Het is voor het eerst sinds het uitbreken van de corona-pandemie dat er dieren in Blijdorp positief testen op SARS-COV-2.