Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 17:00 uur geopend

leeuwenreservaat

In Diergaarde Blijdorp zijn er steeds weer nieuwe gebieden & verblijven te ontdekken.

De Aziatische leeuwen zijn in 2015 verhuisd naar een gloednieuw verblijf in het hart van de Diergaarde. In dit nieuwe gebied, op de grens van Azië en Afrika ligt ook het restaurant Poort van Azië.

Het buitengebied van de leeuwen is ruim zes keer zo groot als hun vorige verblijf en fraai ingericht als een glooiend graslandschap. Er zijn meer dan 10.000 graspollen geplaatst met natuurlijke rotsblokken en er is een waterpoel. De leeuwen hebben zo de beschikking over verschillende plekken waar ze afwisselend in de zon of de schaduw kunnen doorbrengen.

In het binnenverblijf is er veel ruimte zodat de leeuwen een koude winter binnen kunnen doorbrengen. Op dit moment heeft Blijdorp drie leeuwen. In plaats van de gebruikelijke Afrikaanse leeuw heeft Blijdorp gekozen voor de zeer zeldzame Aziatische soort. Hiervan leven nog slechts zo’n 300 alleen in het Girforest in Noordwest India.

Voor de totaalbeleving is er gebruik gemaakt van sfeerbepalende elementen zoals video-mapping waardoor de projectie op de achterwand bij de leeuwen mee verandert met het dag en nachtritme. In een omgebouwde safaritruck kunnen bezoekers op safari met de ‘levensechte’ Afrikaanse chauffeur Jack. In een fieldstation is het mogelijk de leeuwen buiten te observeren als een ‘echte’ leeuwenonderzoeker.

Rijksmonument

Zowel het leeuwen(binnen)verblijf als het restaurant zijn Rijksmonumenten die compleet gerenoveerd en aangepast zijn aan de moderne tijd. De monumenten zijn oorspronkelijk ontworpen als giraffengebouw en als theeschenkerij en vormen elkaars spiegelbeeld. Ze zijn verbonden door een tussenliggend terras met colonnade en maken onderdeel uit van het totaalontwerp van architect Sybold van Ravesteyn uit de jaren 40.

Filmpje van de opening met Paul de Leeuw en burgemeester Aboutaleb

Meer weten over leeuwen? Snuffel eens in het leeuwendossier (als je durft…) >

 

Klik hier voor het persbericht over de opening >