Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
ijsbeer

Klimaatverandering

Diergaarde Blijdorp steunt het WNF-ijsberenproject: een onderzoekscentrum op Spitsbergen.

Klimaatverandering
Het voorbestaan van de ijsbeer is kwetsbaar. Door het veranderen van het klimaat, stijgt de temperatuur en smelt het ijs in zijn leefgebied. Hierdoor trekt de ijsbeer steeds meer naar het vaste land waarbij hij eerder in conflict zal komen met mensen. Hier zal de ijsbeer het onderspit delven.

Zender 
Op het eiland Spitsbergen loopt een onderzoek naar het effect van de snelle verandering van het klimaat op het gedrag van ijsberen. Men kan dit onderzoeken door de dieren te voorzien van een zender. Met deze zender kan men gelopen routes onderzoeken. Zo krijgt men inzicht in welke gebieden ze moeten beschermen. Daarbij start men een lobby bij overheden om regio’s tot beschermd gebied te verklaren. Diergaarde Blijdorp is betrokken bij het zenderen van een ijsbeer die we Isdimma hebben genoemd .

Magnus Andersen van het Norwegian Polar Institute (NPI): “Het kunnen volgen van de ijsberen via een trackingsysteem is erg kostbaar maar hiermee kunnen we belangrijke data verzamelen om de ijsbeer te helpen in haar voortbestaan. De bijdrage van Diergaarde Blijdorp is zeker welkom!”

Je kan zelf ook de ijsberen op Spitsbergen volgen! Op een kaart worden de posities van de ijsberen maandelijks ververst. Ook Isdimma (N23802) is op de kaart te vinden. Ga hier naar de ijsbeer tracking-kaart