Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
4 december 2020

Klimaatbestendig voorplein

Ondanks de huidige coronatijd, zet Blijdorp haar ambities voort waar mogelijk. Dankzij externe financiers kunnen we gelukkig nog steeds bepaalde projecten verwezenlijken. Projecten die niet volledig extern gefinancierd zijn of niet per direct noodzakelijk, stellen we uit tot betere tijden.

Het hele voorplein bij de flamingo’s is op de schop. De monumentale entree is daarom tijdelijk gesloten tot medio maart 2021. Tijdens de sluiting deze winter is besloten eerder te starten met de werkzaamheden aan het voorplein, zodat bezoekers minder lang overlast ondervinden. Boven én onder de grond krijgt het plein een stevige opknapbeurt. Het gebied wordt niet alleen opgehoogd en opnieuw bestraat, maar ook omgevormd tot een buffer voor regenwater. Via de omringende daken van het plein, waaronder het dak van de Rivièrahal, zal het regenwater opgevangen worden en onder de grond opgeslagen dankzij 490 m2 aan ‘bufferblocks’. Dit water wordt vervolgens gezuiverd via biofilters, zodat het hergebruikt kan worden voor onze dieren en planten. De laatste bufferblokken werden op 4 december geplaatst door wethouder Wijbenga, Agnes van Zoelen (Hoogheemraadschap) en Blijdorp-directeur Erik Zevenbergen.

Door het regenwater op te vangen, voorkomen we bovendien overbelasting en overstromen van het riool. Dat heeft ook een positief effect op de waterkwaliteit van de aangrenzende Statensingel en het Vroesenpark. Voor de kerstvakantie zijn alle bufferblocks geplaatst. Het voorplein is rond het voorjaar 2021 klaar. Daarna wordt er gestart met het overnetten van het flamingoverblijf.

De facelift van het voorplein wordt volledig mogelijk gemaakt door het Hoogheemraadschap van Schieland en Krimpenerwaard, de Gemeente Rotterdam, de TU Delft en Hogeschool Rotterdam. Deze partijen werken samen in het innovatieprogramma van de TU Delft, VPdelta genaamd.

Deze diashow vereist JavaScript.