Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Reis naar 'kleine panda'-project in Nepal

Natuurbeschermingsproject in Nepal

Blijdorp ondersteunt al vele jaren het Red Panda Network (RPN) dat zich inzet voor bescherming van kleine panda’s en hun natuurlijke leefgebied. Diergaarde Blijdorp en RPN hebben een exclusieve samenwerking om zoogdieren te inventariseren in Oost Nepal in een gebied waar veel kleine panda’s leven.  Nu worden er door middel van ‘cameravallen’ foto’s gemaakt van de dieren in het wild. Zo wordt in kaart gebracht hoeveel en welke zoogdieren daar leven en in welk verspreidingsgebied. Met deze informatie kunnen er gerichte maatregelen genomen worden voor natuurbehoud.

Daarnaast helpen we de natuurbehoudsorganisatie in Nepal met het verbeteren van constructie van GPS-halsbanden en vangmethodes. Dit is eerst getest in onze dierentuin. De eerste kleine panda’s met GPS-halsband zijn uitgezet in Oost-Nepal.

Camera’s t.b.v. onderzoek

Najaar 2017 reisde Janno, onze stamboekhouder van het Europese fokprogramma van de kleine panda, naar het natuurbeschermingsproject in Nepal. Hij heeft daar een groep Forest Guardians in Nepal opgeleid om de cameravallen te bedienen. Hieronder een impressie van de training. Regelmatig ontvangen we foto’s uit de cameravallen. Op onze social media zullen we deze regelmatig delen.

UPDATES van de cameratraps:

16 december 2020: Voor het eerst een Bengaalse tijger gefotografeerd in Oost-Nepal met ‘onze camera-vallen’! De foto van deze meest iconische grote carnivoor ter wereld is het allereerste fotografische bewijs dat deze tijger op deze hoogte (3.165m) in Nepal en in dit gebied voorkomt.

november 2018: Er zijn meer dan 140.000 foto’s gemaakt met de cameravallen in Nepal! Lees hier meer >

Deze diashow vereist JavaScript.


Vlogs werkbezoek Nepal

In 2016 reisde Janno naar Ilam in Oost-Nepal om de contacten te verstevigen en kennis uit te wisselen met de natuurbeschermers van het Red Panda Network. Hieronder kun je zijn vlogs hierover terugkijken.

Interview

Luister ook naar het interview met Janno op RTV Rijnmond/Chris Natuurlijk. Het interview start op 14:15min

Reisverslag

deel 1: Op reis

Op reis naar Nepal om de vertegenwoordigers te ontmoeten van het natuurbeschermingsproject van het Red Panda Network dat Blijdorp ondersteunt. Ook zal Janno op pad gaan met de Forest Guardians (dorpelingen die zijn opgeleid hun lokale natuur te beschermen). En hij maakt kennis met studenten, scholieren en dorpelingen die betrokken zijn bij het project. Zij zorgen o.a. voor het in kaart brengen van de kleine panda’s in het gebied. Ook wordt aandacht besteed aan bosherstel en educatie.

Deze diashow vereist JavaScript.

Deel 2: in leefgebied kleine panda in Dobate

In Dobate heeft Janno met de Forest Guardians geoefend met de uit Rotterdam meegenomen camera’s. Deze worden later op een strategische plek gehangen om de dieren in de omgeving te monitoren. De camera’s blijken ook een afschrikkend effect op stropers hebben.

De Forest Guardians lopen elke week een aantal uur door hun sectie van het bos.  Er is met geld van Diergaarde Blijdorp een app ontwikkeld. De informatie over de kleine panda, andere dieren en leefomgeving worden in de app verwerkt en doorgestuurd naar het centrale monitoringsysteem in Kathmandu.  Zaken die worden bijgehouden zijn: dierensporen (mest, pootafdrukken, krabsporen, etc.) van de rode panda en ook van alle wildlife dat daar voorkomt. Ook de kwaliteit van de leefomgeving wordt gemonitord: elk kwartaal wordt om de 500 meter het aantal,  dikte en soorten bomen en het aantal en soorten struiken, kruiden, bamboe en planten gemeten.

Janno wordt tijdens zijn reis begeleid door Peema Sherpa van Red Panda Network en Dhan Bahadur Khamdak van de NGO Shree High Altitude Herbal Production and Conservation Institute (SHAHPCI).

Deze diashow vereist JavaScript.

Deel 3:

Janno bezocht de ‘Root and Shoots’-groep van de Rastriya secondary school om te vertellen wat dierentuinen en Blijdorp in het bijzonder doen aan natuurbehoud. Uiteraard met de focus op de kleine panda. De meegenomen pennen & kleurpotloden werden met enthousiasme ontvangen 😉

Hij heeft ook een bezoek gebracht aan Jabauri. Dit is een van de plekken waar bossen worden herbeplant. Het herbeplantingsplan is een samenwerking van lokale NGO’s en het Red Panda Network. De plantjes worden opgekweekt door de lokale bevolking die hier een vergoeding voor krijgt. Het is belangrijk dat de lokale bevolking wordt betrokken en baat heeft bij natuurbehoud. Om het herbeplante gebied worden hekken geplaatst om de de plantjes te beschermen tegen koeien en geiten.

Deze diashow vereist JavaScript.

Laatste reis-update: Janno, ons vakgroephoofd Azië en tevens coördinator van het Europese fokprogramma van de kleine panda reisde af naar Oost-Nepal. Hij bezocht de natuurbehoudsprojecten van het Red Panda Network dat Blijdorp al vele jaren steunt.

Janno liep mee met de Forest Guardians, die elke week een aantal uur door hun sectie van het bos lopen. Er is met geld van Diergaarde Blijdorp een app ontwikkeld waarmee ze hun bevindingen invoeren (papier was niet ideaal in een vochtig klimaat). De info in de app wordt bij voldoende netwerk geüpload naar het hoofdkantoor.

Ecotoerisme
Janno logeerde tijdens zijn reis ook bij de lokale bevolking. Het Red Panda Network stimuleert kleinschalig ecotoerisme in de regio door samen met de dorpen ‘home stays’ te ontwikkelen. Toeristen kunnen bij lokale gezinnen verblijven en meedoen in hun dagelijkse leven.
Het was een bijzondere reis waarbij we een goed beeld kregen van wat het Red Panda Network allemaal doet. Tijdens zijn reis heeft Janno ook gefilmd, later dit jaar zullen we deze filmpjes nog delen.

Deze diashow vereist JavaScript.