Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Indische neushoorn

Indische neushoorns komen alleen nog voor in enkele reservaten in Noord-India en Nepal. In hun natuurlijke leefgebied worden zij bedreigd door stroperij vanwege hun lucratieve hoorn.

Medicijnindustrie
In het begin van de vorige eeuw stond deze neushoornsoort er met minder dan 200 dieren in de natuur erg slecht voor. De dieren zijn gewild bij stropers om hun hoorn. Deze gebruikt men in de Aziatische medicijnindustrie om zijn vermeende, potentieverhogende werking. Tegenwoordig leven er meer dan 2.650 Indische neushoorns in vier beschermde gebieden (Kaziranga, Pobitora, Manas en Orang) in de deelstaat Assam.

Indian Rhino Vision 2020
Blijdorp ondersteunt het natuurbehoudsproject ‘Indian Rhino Vision 2020’ (IRV). IRV 2020 heeft tot doel om een wilde populatie van minimaal 3.000 Indische neushoorns in de regio Assam (India) te behouden. Het project omvat o.a. anti-stropers maatregelen en het monitoren van aantallen en gedrag. Ook zet men zich in voor herplaatsingen van de dieren en educatie van de lokale bevolking.

Spreiding
Op dit moment focust het project zich op het uitzetten van de neushoorn over verschillende reservaten in Assam. Door de spreiding van dieren hebben natuurrampen, zoals overstromingen en uitbraken van ziekten, minder effect op de populatie. Zo zijn er 18 neushoorns verplaatst naar Manas National Park. En nog eens acht neushoorns zijn geïntroduceerd door het Centre for Wildlife Rehabilitation and Conservation. In het park zijn sindsdien twintig kalveren geboren, waaronder de eerste geboorte van de tweede generatie. Dit alles is een teken dat de neushoorns zich goed aanpassen aan hun nieuwe thuis. De laatst geplande overplaatsingen zijn uitgesteld vanwege COVID-19.

Twee neushoorns zijn begin dit jaar succesvol overgebracht naar Manas National Park. credit: International Rhino Foundation

Training
Regelmatig vinden er trainingen plaats om stroperij te voorkomen maar ook om wildlife crime op te lossen. De cursus behandelt onderwerpen zoals: forensisch onderzoek op de plaats delict, correcte behandeling van bewijsmateriaal van het veld tot in het laboratorium, ondervragingstechnieken, opnemen van getuigenverklaringen en kennis van gerechtelijke procedures. De inlichtingen- en wetshandhavingsspecialist van de International Rhino Foundation (IRF) was betrokken bij de arrestatie van twee stropers met een belangrijke rol in de illegale handel.