Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
6 februari 2015

IJsbeer Eric overleden: vader van ijsbeertweeling in Blijdorp

IJsbeer Eric is op donderdag 5 februari overleden in Diergaarde Blijdorp. Eric is al op leeftijd (21 jaar) en was al enige jaren aan het kwakkelen met zijn gezondheid. Twee jaar geleden verergerde de situatie plotseling: hij was een lange periode in slechte conditie en toen bleek dat zijn nieren niet optimaal functioneerden. Na medicatie krabbelde hij langzaamaan weer op en afgelopen voorjaar bloeide er zelfs weer een romance op met ijsberin Olinka. Dat leidde op 2 december vorig jaar tot de geboorte van een ijsbeertweeling.

ijsbeer EricroofdierAfgelopen week werd Eric plotseling slechter. Hij was heel sloom, braakte veel en at nauwelijks. Uit bloedonderzoek bleek dat zijn nieren nog veel minder functioneerden dan twee jaar geleden. Nierfalen is een ernstige en lastig te behandelen kwaal, zeker bij een ijsbeer. Er werd besloten om Eric medicatie tegen de misselijkheid en eetlust-stimulerende middelen te geven in de hoop dat hij zich weer wat beter zou voelen. Met aangepaste voeding en orale medicatie zou hij zo wellicht nog een goede oude dag kunnen hebben. In de tussentijd werd hij nauwlettend in de gaten gehouden. Helaas verslechterde zijn toestand erg snel. Donderdagmorgen zou er overleg zijn om hem in te laten slapen, maar diezelfde morgen vroeg bleek hij al uit zichzelf te zijn overleden. Uit sectie is inderdaad een afwijking aan de nieren gebleken. Er is weefsel opgestuurd voor verder onderzoek naar het veterinair lab in Utrecht.

Erics bloedlijn blijft gelukkig wel voortleven in de vele jongen die hij heeft voortgebracht, samen met ijsberin Olinka. Zijn laatste nakomelingen, de ijsbeertweeling, maken het gelukkig goed en zij zullen over enkele weken het kraamhol verlaten met hun moeder. Zij zijn nu live te volgen op https://www.diergaardeblijdorp.nl/ijsbeer . Bij het grootbrengen van de jongen speelt alleen de ijsbeermoeder een rol. Volwassen mannetjes zijn solitair en bemoeien zich niet met de opvoeding.