Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

GROOT ZOOMERTERRAS

’s Avonds een hapje en drankje met uitzicht op de flamingo’s, dat maakt Diergaarde Blijdorp tijdens het Open Monumentenweekend voor alle Rotterdammers mogelijk. Als de laatste dagbezoekers naar huis gaan, openen om 18:00 uur de sierlijke hekken van het monumentale voorplein aan de Van Aerssenlaan. Tot 22:00 uur is iedereen welkom op het Blijdorp ZOOmerterras voor een hapje en een drankje.

Voor drie avonden in september, tijdens het Open Monumentenweekend, geven wij een stukje Blijdorp aan de Rotterdammer om te genieten van de prachtige omgeving op en rond het plein. We hebben het grootste rijksmonument van Rotterdam op onze gronden en daar willen we met dit initiatief zoveel mogelijk mensen van laten genieten”, aldus directeur Diergaarde Blijdorp Erik Zevenbergen.

Vrijdagavond wordt het plein feestelijk geopend door de monumentale hekken officieel open te zetten. Op het ZOOmerterras worden extra terrassen neergezet en zijn er drank- en eettentjes waar kan worden afgehaald. Op het centrale muziekprieel is live achtergrondmuziek, waarbij natuurlijk rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren die verblijven rondom het plein. Alleen het monumentale voorplein is de drie avonden toegankelijk, de overige routes om de Diergaarde in te gaan zijn afgesloten. Er wordt bij de foodtrucks ook vegetarisch en vegan eten geserveerd, je kunt muntjes kopen om mee te betalen bij de horeca op het plein en er wordt gewerkt met duurzame retourbekers. Toegang tot het ZOOmerterras is gratis. Kom jij ook?

OPENING GROOT ZOOMERTERRAS

OPEN MONUMENTENDAGEN: RONDLEIDINGEN VOL

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september 2022 kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een speciale rondleiding van circa 1 uur  langs diverse monumenten van architect Sybold van Ravesteyn. Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. Met 21 rijksmonumenten mag Diergaarde Blijdorp zich het grootste rijksmonument van Rotterdam noemen.

De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Het merendeel van de monumenten in Blijdorp zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een andere bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd.

De Diergaarde bestaat 165 jaar. De feestelijkheden van het jubileumjaar werden deze zomer gestart met de opening van het nieuwe Himalayagebied, waar de bedreigde kleine panda is gehuisvest. In dit gebied zijn tevens twee rijksmonumenten gerestaureerd en opgeleverd waaronder de oude Bergdierenrots. De grootste opgave bestaat nu vooral uit de nog te restaureren Rivièrahal, de Magnum Opus van Van Ravesteyn. In juni van dit jaar werd bekend dat in het nieuwe coalitieakkoord van het stadsbestuur 18 miljoen wordt vrijgemaakt om hiermee een vliegende start te maken. De volledige restauratie van de hal, die uit drie delen bestaat waaronder de karakteristieke Victoriaserre, wordt op 42 miljoen geschat.

LET OP:

Het ticket voor de rondleiding geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding. Deelname kan alleen door online te reserveren. Wil je langer in de Diergaarde blijven? Koop dan een dagticket.