Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

GROOT ZOOMERTERRAS

Tijdens twee weekenden in september is het monumentale plein van de Diergaarde gratis toegankelijk voor iedereen. Als de dagbezoekers naar huis zijn, openen om 18:00 uur de sierlijke hekken van het plein aan de Van Aerssenlaan. Tot 22:00 uur is iedereen welkom op het grote ZOOmerterras. Er zijn drank- en eettentjes en er is live muziek waarbij rekening wordt gehouden met het welzijn van de dieren rondom het plein zoals de flamingo’s en gelada’s. Alleen het monumentale voorplein is toegankelijk, het overige deel van de Diergaarde is gesloten.

Op het zoomerterras kun je lekker eten en drinken; er is voor ieder wat wils. Van oosterse gerechten in het pop-up restaurant, tot foodstands met pizza’s, loaded fries, pokebowls en salades. Er is een ruim vega(n) aanbod en wordt gewerkt met duurzame retourbekers. Betalen kan uitsluitend met pin. Het ZOOmerterras is gratis toegankelijk op 8, 9 en 10 september en 15, 16 en 17 september.

ZOOmerterras met Parfum de BoemBoem

In samenwerking met Parfum de BoemBoem, is er op vrijdag 8 en 15 september een speciale wandeling met bijzondere ontmoetingen op de route. Hierbij staan we op ludieke wijze stil bij de pracht van het verleden en de bijzonderheden van de toekomst voor Diergaarde Blijdorp. De kaartverkoop gaat via Parfum de BoemBoem.

De speciale wandelingen zitten vol.

Rondleidingen Open Monumentendagen

Tijdens de Open Monumentendagen op 9 en 10 september kunnen liefhebbers van cultuur en historie in Diergaarde Blijdorp genieten van een gratis architectuur rondleiding van circa 1 uur langs de monumenten van architect Sybold van Ravesteyn. Dit ticket geeft beperkt toegang tot de Diergaarde vanaf een kwartier voor aanvang van de rondleiding tot het eind van de rondleiding.

De rondleidingen zitten vol.

Bijzondere architectuur

Blijdorp was de eerste dierentuin ter wereld die in een keer door één architect is ontworpen: een totaalontwerp. Met 21 rijksmonumenten is Blijdorp het grootste rijksmonument van Rotterdam. De Diergaarde werd geopend in 1940. Van Ravesteyn (1889-1983) was een eigenzinnige en vooruitstrevende architect met een hoogst individuele stijl. Hij combineerde sierlijke lijnen, ornamenten en beeldhouwwerken met de moderne uitgangspunten van het ’Nieuwe Bouwen’. Alles draaide om de schoonheid van de architectuur. Diverse monumenten (in totaal 21) zijn de afgelopen jaren gerestaureerd en hebben een nieuwe bestemming gekregen, aangepast aan de eisen van de moderne tijd. Het afgelopen jaar is de bergdierenrots gerestaureerd en omgevormd tot Himalayagebied waar de bedreigde kleine rode panda is gehuisvest.

Heden en toekomst

De grootste opgave bestaat nu vooral uit de nog te restaureren Rivièrahal, de Magnum Opus van Van Ravesteyn. Het gebouw krijgt een nieuwe invulling en wordt de komende jaren in fasen gerestaureerd. De Victoriaserre is als eerste aan de beurt. De botanische invulling met de reuzenwaterlelie Victoria amazonica in de karakteristieke ronde vijver, blijft de basis voor deze monumentale serre.