Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
gorilla geboren, 10e nakomeling van Bokito
Dierennieuws
15 februari 2022

GORILLA GEBOREN

Kom op je kraamvisite?

Lees het geboortebericht

Update 26 maart:

De pasgeboren gorilla heeft een naam… Van de drie Afrikaanse namen hebben jullie afgelopen week het meest gestemd op: Ajabu (wonder). Een mooie naam die bijna de helft van de stemmen kreeg.

Met het mooie weer was de gorillafamilie veel buiten. Ze kunnen dan zelf bepalen of ze naar buiten gaan. Zo kan Aya bepalen wat goed is voor haar kind. In dit filmpje van verzorger Victor zie je goed hoe Ajabu veilig in de armen van zijn moeder overal kan rondgluren. Zus Ayba is regelmatig te vinden bij haar broertje; het is voor haar een mooi leerproces voor later.


Update 19 maart:

Iedereen kon stemmen op een fan de 3 namen voor de kleine.


Update 15 februari:
Het gorillajong is alweer een paar dagen oud. De kleine drinkt goed en hangt dicht tegen moeder Aya aan. Geregeld krijgen ze ‘kraambezoek’ van Ayba; Aya’s oudste dochter. Zij is erg geïnteresseerd in haar broertje of zusje, zoals je ziet in dit filmpje van verzorger Victor. Ook de rest van de groep zit wat dichter op elkaar. Vader Bokito bemoeit zich niet met de opvoeding, maar zorgt wel voor de rust en harmonie in de groep. Wanneer kom jij op kraamvisite?Geboortebericht, 11 februari 2022

In Diergaarde Blijdorp is onverwacht een Westelijke laaglandgorilla geboren. De verzorgers zagen het jong vanmorgen vroeg. De moeder is Aya (26 jaar) en de vader is Bokito (25 jaar). Moeder en jong maken het goed. Voor Aya is dit het vierde jong en voor Bokito de tiende nakomeling. Het geslacht is nog onbekend en ook lastig te zien. Aya houdt het jong dicht tegen zich aan.

Het jong is zeer welkom maar was niet gepland. Het aantal geboortes wordt gereguleerd vanuit het Europese fokprogramma (EEP). Dat betekent dat vrouwtjes langere tijd aan de pil zijn om te voorkomen dat er teveel jongen worden geboren. Ook Aya krijgt anticonceptie maar is nu toch, eerder dan gepland, drachtig geworden. De draagtijd bij een gorilla is circa negen maanden, net als bij mensen. De groep bestaat uit acht dieren, inclusief de nieuwe telg. Het is een zeer ervaren en sociale familiegroep die met succes jongen heeft grootgebracht. De familie is erg geïnteresseerd in de kleine maar mag er nog niet te dichtbij komen van Aya.

Als alles goed blijft gaan, kunnen bezoekers in de loop van de dag of morgen al op kraamvisite. Er is geen garantie dat het jong altijd goed te zien is. Moeder Aya heeft de mogelijkheid zich terug te trekken achter de schermen om in alle rust haar jong te verzorgen.

Natuurbehoud
De Westelijke laaglandgorilla is in Afrika helaas ernstig bedreigd door de vernietiging van hun leefgebied, stroperij en oorlogen. Veel leefgebied gaat verloren door het delven van de grondstof coltan. Dit is een erts die nodig is voor de werkzaamheid van de batterij van onze mobieltjes.

Blijdorp ondersteunt daarom het natuurbehoudsproject Mbeli Baï Study. De Mbeli Baï Study doet sinds 25 jaar onderzoek naar de populatie-ontwikkeling van de westelijke laaglandgorilla, Afrikaanse olifant, moerasantilope en bosbuffel. Het is het langstlopende onderzoek dat op systematische wijze het gedrag en ecologie rondom de westelijke laaglandgorilla onderzoekt.

Kraamcadeau: recycle je oude mobiel
In de Gorillahal is een inzamelpunt voor oude mobieltjes. Door ze hier in te leveren help je ze te recyclen zodat er minder coltan gedolven hoeft te worden. Bovendien kunnen we met de opbrengst van de mobieltjes het onderzoek van Mbeli Baï study ondersteunen. In 2021 werd op deze manier € 5.876 opgehaald voor het natuurbehoudsproject.

Meer weten over gorilla’s?

GA NAAR HET DOSSIER