Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
giraffehengst Banio kijkt uit over savanne in Blijdorp
Dierennieuws
8 juni 2020

Giraffehengst Banio overleden

Giraffehengst Banio uit Diergaarde Blijdorp is zondag 7 juni overleden. Hij was al geruime tijd aan het kwakkelen en was al onder behandeling van de dierenarts. Toch kwam zijn overlijden nog vrij onverwacht. De doodsoorzaak is nog onbekend en wordt verder onderzocht in samenwerking met de faculteit Diergeneeskunde van de universiteit Utrecht.

Banio is geboren in Dvur Kralove (Tsjechië) op 7 augustus 2007. In juni 2009 kwam hij naar Blijdorp om onze nieuwe fokman te worden van de giraffengroep. Dat lukte voor het eerst in 2013 met 4 jongen bij verschillende vrouwtjes. In totaal kreeg hij 16 nakomelingen die allemaal in Blijdorp zijn geboren. Een van zijn eerste jongen is verhuisd naar Israël en heeft daar nu zelf ook drie jongen verwekt, de tweede generatie dus van Banio.

Banio had een rustig karakter en was prettig in de omgang. Samen met de coördinator van het Europese fokprogramma in Chester Zoo wordt voor hem een opvolger gezocht. Delen van de giraffehengst worden voor educatieve doeleinden gebruikt.

Voor alle soorten giraffen zijn er Europese fokprogramma’s (EEP). De netgiraffe wordt tot een aparte soort gerekend die als ‘bedreigd’ is opgenomen op de rode lijst (van de IUCN) van bedreigde diersoorten. De afgelopen 20 jaar is bijna 2/3 van de populatie verdwenen. Er zijn nog ca. 8.000 netgiraffen in het wild over. De Blijdorpkudde telt nu zeven giraffen, inclusief de jongste aanwinst Maartje die 28 januari is geboren. Banio is ook haar vader.

De giraffen in Blijdorp zijn ondergebracht op de Afrikaanse savanne met de kenmerkende baobab-boom en duurzame ui-vormige giraffengebouw.

Giraffen zijn al tientallen jaren beeldbepalend voor de Diergaarde en vanaf 1941 opgenomen in het logo van Blijdorp.