Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Vandaag tot 18:00 uur geopend
Dierennieuws
10 oktober 2017

Gifkikkers in Amazonica

Met de komst van gifkikkers in Amazonica is voor velen een wens in vervulling gegaan. Deze dieren mogen niet ontbreken in een gebouw dat zich helemaal richt op de flora en fauna uit Midden- en Zuid-Amerika. Alleen op dit continent komen ruim 250 soorten voor, die zich op unieke wijze hebben aangepast aan hun omgeving. Hun opvallende waarschuwingskleuren geven het signaal af dat ze giftig en dus oneetbaar zijn. Ook hebben ze een bijzondere broedzorg.

Het nieuwe verblijf herbergt twee soorten. Op de bodem leeft de opvallendste, de Dendrobates tinctorius, die voorkomt in het centrale Amazonegebied van Brazilië. Hij is ongeveer 5 cm groot en heeft een geelzwarte tekening en blauwe poten. Het vrouwtje legt een paar eitjes op een vochtig blad. Het mannetje speelt een belangrijke rol bij het grootbrengen van de larven. Na het uitkomen van de eieren draagt hij ze op zijn rug naar een poeltje water in bijvoorbeeld een bromelia of andere plant.

De Jeberos gifkikker meet maar 12 mm en leeft vooral in de hogere delen van het bos. Ook in Amazonica zijn ze vooral in de bovenste delen van het verblijf
te zien. Ze laten hier regelmatig hun fluitende roep horen en hebben zelfs al eitjes gelegd. De opvallende roodzwarte kleur is per kikker in een verschillend patroon uitgewerkt. Zowel het mannetje als het vrouwtje zorgen voor het grootbrengen van de larven. Hij bewaakt een met zorg gekozen bromeliaplant, zij legt eitjes die uitgroeien tot larfjes van nog geen 5 mm. De larfjes krijgen regelmatig een voedselpakketje van het vrouwtje in de vorm van een onbevrucht ‘voedseleitje’. Het mannetje zorgt dat de larven naar het juiste plekje met water worden vervoerd.

In Amazonica willen we het natuurlijke gedrag van beide soorten zo goed mogelijk stimuleren. Daarom is het verblijf dicht beplant met voldoende
schuilmogelijkheden en plekjes om eitjes af te zetten en larven te verplaatsen. De gifkikkers zijn aanvankelijk wat schuw, maar na een tijdje komen ze tevoorschijn.