Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend

Genetisch onderzoek

GENETISCH ONDERZOEK

Diergaarde Blijdorp coördineert vijf Europese fokprogramma’s ook wel European Endangered Species Programmes (EEP) genoemd. Wij coördineren het fokprogramma voor de Aziatische olifant, Egyptische landschildpad, kuifhert, kleine panda en Rüppells gier. Fokprogramma’s dienen om de dierentuinpopulaties genetisch en demografisch gezond te houden en wereldwijde initiatieven om soorten te beschermen met elkaar te koppelen. Verder kunnen dierentuinpopulaties fungeren als een reservepopulatie. In de meeste gevallen zijn de wilde populaties van deze diersoorten namelijk ernstig bedreigd. Reservepopulaties in dierentuinen kunnen op allerlei manieren de wilde populaties tot dienst zijn. Een van de manieren is herintroductie hierbij worden dieren uit dierentuinen teruggebracht naar het wild. Zo kunnen ze wilde populaties versterken. Om herintroducties mogelijk te maken is het van belang dat de reservepopulaties, genetisch gezien, nauwkeurig in kaart zijn gebracht. Hierdoor kunnen we bepalen in welke gebieden dieren uitgezet kunnen worden en welke individuen, genetisch gezien, geschikt zijn.

Op dit moment starten we genetisch onderzoek in samenwerking met Wageningen University & Research. Hierbij brengen we voor alle dieren uit de fokprogramma’s die we beheren de genetische status in kaart. Met dit soort kennis kunnen we het genetisch management van de fokprogramma’s optimaliseren en zo ook de waarde van deze populaties voor de soortbescherming. We zijn erg enthousiast over deze langlopende samenwerking met onderzoekers en studenten van de Animal Breeding and Genetics leerstoelgroep van Wageningen University & Research. Tijdens de kick-off meeting die we organiseerde brachten de betrokkenen van de universiteit onder begeleiding van de curatoren een bezoek aan onze bedreigde EEP dieren.

Kennismaking met Egyptische landschildpad

In eerste instantie focussen we ons voornamelijk op de genetische status van de Aziatische olifanten populatie in Europese dierentuinen. Over dit grootschalige onderzoek naar de genetische gezondheid van Aziatische olifanten leest u meer via deze link.