Menu

Hoofdingang

Blijdorplaan 8
3041 JG Rotterdam
Nederland
Vandaag tot 18:00 uur geopend
geladaman publiek
Dierennieuws
19 september 2018

GELADA'S (GRAZENDE APEN) LOS IN NIEUW VERBLIJF

In Blijdorp zijn sinds vandaag negen nieuwe bewoners te zien: een familiegroep gelada’s, expressieve apen uit Ethiopië. Blijdorp is de enige tuin in Nederland waar deze bijzondere apen zijn te bewonderen. Ze arriveerden vanuit Tierpark Rheine (Duitsland) in Blijdorp en verbleven tot deze week achter de schermen.
Vandaag werden ze voor het eerst losgelaten in hun nieuwe buitenverblijf om alvast te wennen voor de officiële opening half oktober. Toen ze eenmaal buiten waren, voelden zij zich al snel op hun gemak. De familie stortte zich gretig op de groene grasvlakte om ervan te smikkelen. Het is de enige apensoort die gras eet.

De noordzijde van het verblijf (waar de apen nu zijn gehuisvest) is nu gereed. Aan de zuidzijde (het oude roofdierenterras) vinden nog werkzaamheden plaats, o.a. het spannen van de netten over het buitengebied. Hier wordt later een mannengroep ondergebracht. De komende maand wordt er verder gewerkt om het verblijf, een rijksmonument, klaar te maken voor het openingsmoment.

De dieren hebben een opvallend uiterlijk. De man heeft manen rond de kop en schouders en beide geslachten hebben een rood haarloos gebied op hun borst. Bij opwinding kleurt dit feller rood. Bij de vrouwtjes liggen er nog wratvormige huidzakjes omheen. Gelada’s hoor je vaak al van verre. De hele dag zitten ze met elkaar te babbelen. Soms lijkt het of je menselijke stemgeluiden kunt onderscheiden. Het is de enige primaat die dezelfde snelle lipbewegingen kan maken met bijbehorende klanken als mensen.

MEER INFO OVER GELADA’S EN HUN NIEUWE VERBLIJF >

Achtergrond over de gelada’s
Blijdorp heeft in het verleden al ervaring opgedaan met gelada’s. In 1951 arriveerde er in de Diergaarde een mooie groep gelada’s vanuit Ethiopië. De volwassen man regeerde 11 jaar over zijn harem. Zijn nakomelingen zwermden uit naar dierentuinen over de hele wereld. In 1983 stopte Blijdorp met het houden van gelada’s. Nu zijn ze dus weer terug.

Gelada’s komen voor op de hoogvlakten van de Simien mountains in Ethiopië. Hun leefgebied bestaat uit rotsen met grasvlaktes, struiken en een enkele boom. In Blijdorp is een vergelijkbaar landschap ingericht. Gelada’s zijn verwant aan bavianen maar ze behoren tot een aparte soort. Omdat het graseters zijn, leven ze hoofdzakelijk op de grond. Het zijn echte groepsdieren met meestal zo’n 12 vrouwtjes en 2 tot 4 mannen per groep. Er komen ook vrijgezellengroepen voor. Deze apensoort gebruikt niet alleen heel veel geluiden maar ook lichaamstaal om te communiceren.

Over gelada’s in het wild is nog veel onbekend. Daarom draagt Blijdorp bij aan onderzoek i.s.m. de universiteit van Pisa (Italië). Er wordt o.a. onderzocht wat de impact van de mens is op de omgeving en het gedrag van de apen. Ook worden data verzameld i.s.m. de lokale gemeenschappen om de dieren beter te kunnen beschermen. De dieren hebben o.a. veel te lijden onder uitbreidende landbouw.

Deze diashow vereist JavaScript.